Sensatiefik

Fikkie kijken op een gewone maandagmiddag. Het kon weer eens. Het was geen oudjaarsdag, deze keer stond de katholieke kerk van Hoogmade in brand. Een enorm evenement natuurlijk, daarom zette Omroep West er maar direct een livestream op. Voor de gemakkelijkheid de NOS ook. En toen bekend werd dat de kerk niet meer te redden viel deed Shownieuws het ook maar.

Daar zat ik dan. Op drie schermen tegelijk naar de fik te kijken. Enorm spannend, zeker toen de burgemeester had gezegd dat de toren vrijwel zeker zou instorten. Op huizen wellicht? Wat een sensatie! Net toen de toren met donderend geraas naar beneden kwam, was ik de benen strekken en een kopje thee halen. Toch jammer. Gelukkig werden de beelden daarna in de livestream herhaald. Dus ik nog denken dat ik op het moment suprême weer inschakelde, maar dat bleek de herhaling van de herhaling van de herhaling te zijn.

Uiteraard is bovenstaande tekst sarcastisch. U schrok al. Ik durf. Maar het ging wel een beetje zo. Ik zat een maandagmiddag te niksen en ging toen kijken naar een fikkende kerk. Mag je dat overigens nog zeggen? Dat je weleens openlijk zit te niksen? Iedereen is ‘druk, druk, druk’. Ik gebruik die term doorgaans alleen als ik ergens onderuit wil. En dat is toch minstens één keer per week. Want zo druk is het natuurlijk niet.

Zeker niet als je plezier hebt in wat je doet. Dat was schijnbaar in wijlen de kerk van Hoogmade niet het geval. Er werd onderhoud gepleegd. En dat moest blijkbaar effe snel gebeuren. Want zo’n hele kerk verfvrij maken en vervolgens schilderen is natuurlijk een rotklus. Althans, dat lijkt mij. En geen monumentstatus, dus geen toezicht. Alleen van de pastoor, maar die vertrouwt volledig op zijn parochianen. Dus hij had niet verwacht dat men bij regulier onderhoud aan de kerk ineens met verfbranders in de weer zou gaan. Nou, het resultaat mag er wezen, eerlijk is eerlijk. Geen verf meer te bekennen. De vraag is natuurlijk: Wie is ervoor verantwoordelijk? Wie moet Even Apeldoorn bellen? Zou het dezelfde man zijn die woensdagavond tegen een studente in een vliegtuig zei: ‘Kijk, deze bovenste knop mag je absoluut niet indrukken.’ De belezen studente: ‘Oh, gebeurt er dan hetzelfde als in Abeltje?’, waarop ze de knop indrukte. Of ging dat niet net zo gemakkelijk als een vonkje bij kurkdroog hout?

Dat met die verfbrander ging hoe dan ook veel te gemakkelijk. En ik schaam me dat ik de ramptoerist heb uitgehangen door naar die livestream te blijven kijken. En daarna ook de herhalingen niet heb weggedrukt. Ik wachtte tot de kerk volledig uitgebrand was… Ik hoop op het allerbeste voor de kerk. Herbouw en mooie jaren. En dat ze in geen enkele kerk nog met een verfbrander aan de slag gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s