Boom, boom, boom, boom

Het einde van het jaar nadert en iedereen maakt, misschien onbewust, de balans op. Gezinnen, alleenstaanden, ouderen, kinderen. Iedereen. Ook bedrijven maken de balans op. Of kleine balansjes. Zoals de Dikke Van Dale ieder jaar doet met woordjes. Dat zijn balansjes. Welk woord is het Nederlandse woord van het jaar? Waar is het meest op gestemd? Genomineerd waren dit jaar onder meer luchtvluchteling, bezorgschaamte, plunderpuber, vleeswroeging en windterreur. Perfecte beschrijving van Nederland in 2019. Het gaat goed met het land.

Maar welk woord kiest men dan? Welk woord geeft 2019 het beste weer volgens de Van Dale-stemmers? Het vriendelijke en foutloos Nederlandse woord Boomer.BoomerBoomer, kom eens! Doe ‘es braaf! Nee, het gaat hier niet over een trouwe viervoeter, maar over babyboomers. De generatie van mijn grootouders.

Toen ik dit las dacht ik: waar komt het vandaan om deze denigrerend klinkende term tot woord van het jaar te bombarderen? Uiteraard uit Nieuw-Zeeland. Logisch. Een jonge politica aldaar snoerde haar collega vorige maand de mond door ‘Ok, boomer’, te zeggen. Een synoniem voor ‘houd je bek, ouwe zak’. Heel vriendelijk.

Nu vind ik die generatietermen sowieso een beetje raar. Ik schijn een millenial te zijn. Iedereen die geboren is tussen 1981 en 2000 is een millenial. Ik ben van 1998. Dus ik ben een late millenial. De generatie van mijn ouders heeft dan weer geen echte naam, ze zijn heel gewoon Generatie X. In Nederland ook wel Generatie Nix. Enorm positief allemaal. Waarom deze termen? Omdat het dan demografisch makkelijker te verwoorden is. Het woord van 2019 is dus eigenlijk een wetenschappelijk verantwoord woord.

De millenials lijken er best goed vanaf te komen. We zijn alleen een beetje snel overspannen. Als dat alles is… We hebben het ook zwaar. We hebben het ook niet makkelijk. En waar komt dat door? Door de boomers! Voeg daar Generatie Nix aan toe en je hebt een zieke wereld vol door hen veroorzaakte milieuvervuiling, rare conservatieven, homohaters en mensen die gewoonweg he-le-maal niks kunnen. Schijnbaar.

Daarom gaan wij, de millenials, daar tegenin, blijkbaar. De trend is vorige maand gezet door de politica, nu is het woord tot woord van het jaar gebombardeerd. Houdt uwen harten vast, beste millenials. Een burgeroorlog is aanstaande! We gaan elkaar bekogelen met Dikke van Dales, waarschijnlijk. En die dingen komen hard aan!

Een beetje schoppen naar de oudere generatie is van alle tijden toch? Ik ben vooral benieuwd hoe ze ons, de millenials, noemen als we vitale zestigers zijn. Ik verzin er nu maar geen woord voor, straks haalt het de nieuwe Dikke van Dale.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s