Lieflijk

Een bangerik, een schijterd, een labbekak. Ik zal het vast allemaal zijn als ik zeg wat ik nu ga zeggen. Kunnen we vuurwerk niet voorgoed verbieden? Of zullen we gewoon de Welkoop opdoeken? Ben je ook van het probleem af. Zij leven het hele verdere jaar van één enkel weekje vuurwerkverkoop. Er gaan daar voor tonnen vuurpijlen doorheen. Tonnen in euro’s welteverstaan.

Nee, ook dat helpt niet. Tegenwoordig maakt men het vuurwerk zelf. Bij mij thuis bijvoorbeeld. Een paar huizen verderop is laatst een bewoner opgepakt omdat hij vuurwerk aan het maken was. In z’n flat op vier hoog. Er was zo af en toe wel wat rookontwikkeling, maar ik dacht dat de man gewoon vergeten was om z’n melk van het vuur te halen.

In Den Bosch pakten ze het heel anders aan. Daar hadden twee mannen ergens illegaal vuurwerk vandaan geplukt. Een mortiergranaat. Is dat zwaar vuurwerk? Ik heb er geen verstand van. Ik ben nooit verder gekomen dan de trektouwtjes. Het ging hoe dan ook mis, want het ding ontplofte in hun gezicht. Op de tast zochten ze hulp, en belden bij een willekeurig huis aan.

De bewoner in kwestie brengt de Kerstdagen nu door bij een psychiater die ook liever aan de kalkoen gezeten had. Slachtofferhulp was absoluut noodzakelijk. Zo vreselijk moeten die mannen eruit hebben gezien.

Op mijn Katholieke basisschool begonnen we eind november al met Advent. Een Kerstliedje met de heilige meester die speelt op z’n dwarsfluit. De boodschap? Vrede op aarde. Als je vijf bent, geloof je dat ook. Heel lieflijk.

Dat lieflijke is wel gebleven. Ik heb tot nu toe een zeer aangename Eerste Kerstdag, de tweede zal dat vast ook zijn. Maar volgende week staat het onheil alweer voor de deur. Dan klinkt het alsof de Derde Wereldoorlog van start is gegaan. De autoalarmen gaan af van de harde knallen van datzelfde fijne, verbindende, al dan niet illegale, vuurwerk. Zullen we er gewoon mee nokken? Als je wil knallen kun je dat plastic beschermfolie waarmee je nieuwe tv was ingepakt stuktrappen. Mag het hele jaar door. Het is zo lekker rustig nu. Ik verheug me op de Nieuwjaarsmiddag. Met het Skischansspringen in Garmisch Partenkirchen. Dan zijn we van het gedoe af. Of zullen we dit jaar het vuurwerk gewoon lekker overslaan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s