Coronacolumn #6: Nu

Wat geeft hoop deze dagen? Ik weet wel een paar dingen. Vooruit kijken bijvoorbeeld. Of juist terugkijken. Gedeelde smart is altijd nog halve smart. Vroeger heeft men zulke dingen toch ook al meegemaakt?

Wat houdt mij en andere Nederlanders op dit moment bezig? Hoe voel ik me en hoe voelen anderen zich? Wat is er vandaag in het nieuws? Dat maakt mij nieuwsgierig naar de nabije toekomst. Zitten we er over drie weken nog zo bij of is de situatie dan weer helemaal anders? Ik ben ook benieuwd of we veel te bang zijn geweest en of dit terecht was. Of dat we er juist nog te nuchter over denken. Het zal blijken.

In China is het na drie maanden toestand weer wat rustiger. Het aantal nieuwe besmettingen stijgt nauwelijks en het leven komt weer op gang. Als het hier ook zo loopt, zou dat betekenen dat we er hier medio juni een stuk beter voor staan. Dan is het bijna zomer, de vakanties staan voor de deur. Dat klinkt als mijlenver weg! Maar ik begin toch steeds meer te geloven dat bovenstaande de situatie gaat worden. Nog een lange weg te gaan.

Hoe ging men vroeger eigenlijk om met epidemieën? Het is natuurlijk van alle tijden. Tegenwoordig hebben we zelfs mazzel. Zoveel epidemieën zijn er niet meer en voor heel veel virussen zijn medicijnen voorhanden. Onze voorouders hadden vooral te maken met vieze ziektes als de pest, cholera en lepra. Ik heb een beetje op internet zitten speuren. Ik heb toch niks beters te doen.

Daar leerde ik uit dat men vroeger eigenlijk precies hetzelfde deed als nu: mensen in quarantaine plaatsen. Amsterdammers die de pest kregen werden zelfs geïsoleerd in, voor de gelegenheid speciaal gebouwde, ‘pesthuizen’. Dit resulteerde waarschijnlijk zelfs in het uiteindelijke terugdringen van de pest. We doen met ons in-quarantaine-gezit wel iets goed dus.

Naar vroeger kijken is leerzaam, wij zijn niet de eerste mensen die dergelijke dingen meemaken en zullen ook niet de laatste zijn. Dat biedt een soort van houvast. Laten we toch vooruit kijken. Naar lonkende betere tijden. Besef ondertussen ook: 2020 gaat wel de boeken in als een bijzonder jaar. Wij waren erbij. Maar of je dat nou moet willen..?

Bronnen: Parool.nl, Yory.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s