Coronacolumn #8: Reserveministers

Ik keek gisteren weer naar het urenlange Kamerdebat op televisie. Eventjes maar, want daarna was ik er alweer zat van.

Het is bizar dat sommige partijen (u mag zelf invullen welke) zelfs van zo’n crisis een politieke rel proberen te maken. Ik ben voor het eerst echt blij dat Rutte onze premier is. Hij sprak menselijk tot ons. Ik vraag me af of de beste-stuurlui-aan-wal-roeptoeters dat ook zo gekund zouden hebben. Rutte presenteerde zich als allemansvriend zonder te uitbundig te worden en dat siert hem enorm. Ik vond ‘m zelfs lief. Ik had niet verwacht dat ooit te kunnen zeggen over deze minister-president.

Ik keek geen tv op het moment dat minister Bruins in elkaar zakte. Toen kon ik het ordinaire gebekvecht al een tijdje niet meer aanhoren. ‘Gelukkig’ vatte men de flauwte van Bruins op als sensatie en is het sinds die tijd tig keer herhaald op nationale zender. Heel chique. Bij Op1 gaf een duider, iemand die dus verstand van zaken schijnt te hebben, aan dat hij het niet prettig vond dat dit fragment herhaald werd. Uit respect voor Bruins. Wat doet de regie? Het nogmaals herhalen natuurlijk. Oeps, foutje.

Toen ik Bruins in elkaar zag zakken en gisteren hoorde dat hij volledig is afgetreden, dacht ik: ‘Zijn er eigenlijk geen reserveministers?’ Beetje gekke term, maar ik zou me kunnen voorstellen dat er op een slecht moment behoefte aan gaat zijn. Die gasten werken zich een slag in de rondte en het ziet er niet naar uit dat er binnenkort reces aan zit te komen. Het kan toch niet anders dan dat er meer Kamerleden gaan sneuvelen door oververmoeidheidsklachten? Of erger. Corona. Het is niet waarschijnlijk dat het virus de Tweede Kamer over gaat slaan.

Moeten de Kamerleden dan met z’n allen in quarantaine? Ik ben huiverig dat dit op een gegeven moment gebeurt. Als eentje het heeft is het kwaad toch al geschiedt lijkt me?

Misschien denk ik te negatief. Dat komt misschien omdat corona de humor ook al te pakken heeft. Youp van ’t Hek heeft corona. En dat lijkt vrij ernstig te zijn, want hij ligt in het ziekenhuis. Ironisch genoeg moest ik direct denken aan een lied dat hij in de Oudejaarsconference van 2005 zong. Vogelgriep, over een griepepidemie dat zo lekker zou opruimen. 

Een hele fijne vogelgriep

Die pakt er 10 miljoen…

Zou hij er zelf om kunnen lachen? Na deze crisis zal je er wel geen grapjes meer over mogen maken van politiek correct Nederland. Maar Youp doet het vast als hij er weer bovenop komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s