Coronacolumn #12: Kopzorgen

Kleine problemen steken ook de kop op als het hele land stilligt. Dat is onvermijdelijk.

Steeds meer bedrijven die met mensen werken sluiten de deuren. Kapperszaken bijvoorbeeld. Ze zijn sinds gisteren vrijwel allemaal dicht. De overheid dacht dat het kappers wel zou lukken 1,5 meter afstand te houden van de klant. Ik vraag me af hoe de kappers dat hadden moeten doen. Hun armen uitschuiven? Extra lange scharen ontwerpen door met stangetjes en scharniertjes en nog meer stangetjes te werken? Lijkt mij nogal onwaarschijnlijk.

Ik heb lang, krullend haar en met name vroeger heb ik regelmatig getwijfeld of ik het eraf zou halen of niet. Zeker als mijn oma opmerkingen maakte als ‘Wat heb je toch prachtig haar. Menig vrouw zal jaloers op je zijn.’ Heel vriendelijk bedoeld, maar het schaadde wel mijn poging een mannelijke man te worden. Dat idee heb ik nu allang laten varen. En ik ben ook helemaal niet zo ijdel (vind ik zelf), dus geen probleem eigenlijk.

Nu heb ik er zelfs meer profijt van dan ooit! Ik ging namelijk al nooit naar een kapper. Ik kan het heel goed zelf doen. Als je scheef knipt in krulhaar, ziet geen hond het. Ik knip mezelf dan ook regelmatig. Ik haal er dan net genoeg af, maar niet zoveel dat het mensen gaat opvallen en ze zich daardoor gaan afvragen of je naar de kapper bent geweest. Dan moet je het allemaal weer uitleggen en als je zegt dat je jezelf knipt, zit je haar meteen minder goed vindt men waarschijnlijk. Shit, ben ik toch ijdel. Maar of je haar nou goed zit of niet: het maakt niet uit. Niemand ziet het de komende maanden.

Ik dacht de luchtige toon van deze column vol te kunnen houden. Een losser praatje dan de afgelopen dagen, gewoon wat geneuzel over haardracht.

Maar het kabinet maakte gisteren weer nieuwe maatregelen bekend. Voor het eerst was ik er best wel van de kaart van, omdat het nu echt lang gaat duren. Tot 1 juni zijn alle evenementen verboden. Dat betekent dat al mijn theaterwerk (op een klus in juli na, maar daar heb ik ook een hard hoofd in) nu officieel niet doorgaat dit seizoen. En dat is een klap. Theater is voor mij, voor mijn collega’s en voor het publiek een fijne uitlaatklep. En er is veel voorbereid. Voorbereidingen die niet uitgevoerd gaan worden. Uiteindelijk waarschijnlijk wel, maar wanneer dat gaat zijn, weet niemand.

Het is nodig, dat weet ik ook. En ziek worden is veel erger, niet vergelijkbaar met deze problemen. Het is zoals het is, het is voor onze eigen bestwil en het komt goed. Hoewel het wel steeds moeilijker wordt om dat in je achterhoofd te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s