Coronacolumn #13: Taal

Coronahoester. Ik durf te wedden dat dit woord het woord van het jaar 2020 zal worden.

Het zou een trend van criminele woorden van het jaar voortzetten. Ja, criminele woorden. Zo kun je mensen waarop deze woorden gebaseerd zijn wel noemen. Woorden van het jaar uit voorgaande jaren waren namelijk treitervlogger en blokkeerfriesCoronahoester past prima in dit rijtje. Waar is de tijd gebleven dat een even lief dan wel walgelijk populistisch woord als selfie woord van het jaar kon worden? Of swaffelen? De laatste jaren zijn het bijna allemaal woorden die te maken hebben met mensen die een strafbaar feit gepleegd hebben.

Ik moet dit overigens wel iets nuanceren. Anders zou het sneu zijn. Strafbare feiten die treitervloggers en blokkeerfriezen plegen, vallen natuurlijk in het niet bij het ronduit zieke gedrag van coronahoesters. Wat ze doen? Simpel. Ze lopen op je af, nemen geen anderhalf meter afstand, en hoesten keihard in je gezicht. Waarschijnlijk met veel consumptie. Dat zou ook goor zijn als het hele coronavirus er niet was geweest. Maar wat roepen ze erbij? ‘Ik heb corona! Hahaha, ik heb corona!’ Coronahoesters. Ze gaan zo ver dat ze dit zelfs bij politieagenten doen. Ontzettend ‘stoer’ en nog ‘volwassener’.

Dit soort hufters doen mij denken aan van die rotjochies met oud en nieuw. Van die lui die oude mensen bekogelen met vuurwerk. Ook buitenproportioneel etterig en bangmakend gedrag. Waarom zou je het doen?

De straf die een coronahoester te wachten staat is dan ook niet mals. Het valt onder bedreiging met zwaar lichamelijk letsel. Dus. Een paar jaar de bak in krijgt zo iemand toch minstens voor de kiezen. Wat mij betreft te weinig. Als je dat doet, heb je echt langdurige hulp nodig. Dat zal het wel zijn. Mensen die dat doen, kunnen gewoon niet omgaan met corona. Sneu voor ze dat ze dat niet anders kunnen uiten.

Er zijn zoals elke dag ook weer dingen waar je vrolijk van wordt. Ik word het van Youp die weer thuis is. En op Twitter maande hij om echt niet naar buiten te gaan.

Heel veel mensen worden ook vrolijk van de mevrouw die bij iedere persconferentie van de ministers de doventolk is. Ik snap dat eerlijk gezegd niet zo. Omdat ze een paar gek ogende bekken trekt? De boodschap is bloedserieus. Ze zegt namelijk wat de ministers zeggen. Ik zou me zo kunnen voorstellen dat ik er niet zo blij mee was, als ik slechthorend zou zijn. Hoe goed bedoeld ook: je lacht om iemands taal. Net als lachen om de Chinese taal. Dat is ook ongepast, en terecht. Voor ons is het gek, voor anderen al jaren volkomen normaal. Ze doet hoe dan ook haar werk hartstikke goed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s