Coronacolumn #14: Ode

Weer een blij momentje gisteren. Het coronavirus neemt af in besmettelijkheid!

Dat maakte Jaap van Dissel van het RIVM bekend. Ik ben de afgelopen weken echt een beetje van meneer Van Dissel gaan houden, omdat hij één van de weinige mensen is die echt de waarheid spreekt als het gaat om coronanieuws. Althans, dat hoop ik toch. Hij is een baken van zekerheid geworden in onzekere tijden. Ook als hij slecht nieuws heeft, is het niet erg. Hij spreekt de waarheid. En de waarheid is belangrijk. Zelfs Rutte luistert eigenlijk alleen maar naar meneer Van Dissel. Door het nemen van zo’n grote verantwoordelijkheid dwing je bij mij veel respect af.

Misschien wat overdreven, maar het geeft me ook een vertrouwd gevoel als hij op de televisie is. Ik heb ook het idee dat hij er al jaren is. Terwijl zijn eerste tv-optreden die ik bewust zag nog maar tweeëneenhalf week geleden is. Toen schudde Rutte hem de hand, terwijl Rutte vlak daarvoor had aangekondigd dat dit vanaf nu niet meer mag. Ik had medelijden met de man, hij moest nog wel even mee en ik besef me achteraf dat hij toen waarschijnlijk al meer wist dan de gewone Nederlanders. Van Dissel fluisterde hem heel bescheiden in dat handen schudden niet meer mag, waarop Rutte hem ook nog even bij zijn nek pakte. Vriendelijk bedoeld, niet slim. Ik zou boos zijn geworden, Van Dissel niet. Hij wimpelde het sympathiek af. ‘Dat mag toch niet, hahaha!’

Duidelijk, vriendelijk en toch recht voor z’n raap. Daar houd ik van.

Zo’n extreem rustige periode zorgt eigenlijk sowieso wel voor duidelijkheid. Er wordt weinig van je verwacht, je deelt je dag zelf in en schrijft maar enkele mailtjes of appjes per dag. Ik kan daar ook best wel een beetje van genieten. Is dat erg? Nee, ik denk het niet. Straks wordt het wel weer normaal, dat maakt ook dat ik ervan geniet.

Ik hoef mijn mailbox ook veel minder vaak op te schonen. Ik heb ooit mijn e-mailadres openbaar op internet gepubliceerd. Dat is ongeveer het domste wat je kunt doen, maar in mijn onwetendheid deed ik het toch. Dat is jaren geleden, maar de gevolgen merk ik nog iedere dag. Ik krijg sindsdien ladingen spammails. Dan heb ik weer iets gewonnen, dan kan ik weer tien kilo verliezen in zeven weken. Als ik dat laatste trouwens echt zou doen, zou ik dood zijn.

Nu het coronavirus heerst, krijg ik ineens veel minder spam. Daarmee valt weer een dagtaak weg. Namelijk het opschonen van mijn mailbox. Afgelopen vrijdag kreeg ik de laatste tot nu toe: Vitamine A t/m Z om mijn weerstand een boost te geven tegen het coronavirus. Heel aardig, maar van vitamine Q heb ik nog nooit gehoord. Misschien moeten ze het uitvinden en dat het dan het wondermiddel blijkt tegen corona. Meneer Van Dissel krijgt de eerste capsule. Hem kunnen we niet missen, met wat voor slecht nieuws hij ook komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s