Coronacolumn #16: Fris

De premier is een beetje huiverig voor wat er dit weekend gaat gebeuren. En dat begrijp ik volkomen.

Hij verzocht iedereen, in de zoveelste persconferentie, dit weekend alleen voor de boodschappen of voor een frisse neus naar buiten te gaan. Anders niet. Het liep vorige week nogal uit de klauwen, omdat mensen toen massaal naar de stranden trokken. Hier was nogal wat boosheid over, ook van mijn kant. Vannacht is het alweer misgegaan. Zowel in Rotterdam als op Urk. Daar waren weer anti-coronafeestjes aan de gang die door de politie beëindigd moesten worden. Die lui op Urk denken natuurlijk nog op een eiland te zitten. Zou het ze vannacht verteld zijn dat dit al negentig jaar niet meer zo is? Ik ben erg benieuwd wat er dit weekend nog meer gaat gebeuren.

Maar het wordt wel steeds lastiger om je te weerhouden even een lekker ommetje te maken. Zeker ook omdat gisteren in het nieuws was dat de luchtkwaliteit er zienderogen en met de dag op vooruit gaat. Er is op dit moment twintig tot zestig procent minder uitstoot dan een jaar geleden om dezelfde tijd. Ik vond het opzienbarend en het KNMI deelt deze mening.

Ik kom heel af en toe weleens in de Eemshaven. Als je echt niks te doen hebt, is er veel te zien. Het is een industrieel gebied in de kop van Groningen. De veerboot naar het Duitse Waddeneiland Borkum vertrekt er, u vindt er het meest noordelijke treinstation van Nederland en u kent het waarschijnlijk van het Google-data-center dat er sinds enkele jaren zit. Dat is overigens het milieuvriendelijkste bedrijf dat er in de Eemshaven te vinden is. Verder zitten er gore fabrieken die van die dikke rookwolken produceren. 

Het hele gebied daar is sowieso sterk vervuild. Even verderop, in Delfzijl, zit een chemisch bedrijf dat apparatuur heeft die zo af en toe een ‘blazer’ produceert. Dat zijn buitenproportionele rookwolken die kankerverwekkend kunnen zijn. Daarom zijn alle huizen die er stonden in de omgeving van die fabriek afgebroken in de jaren 60. Alleen het kerkje staat er nog. Voor de rest totaal verlaten. Een Tsjernobylistisch gezicht.

Het stonk er als de nacht en ik ben erg benieuwd hoe het er nu ruikt. Zou deze fabriek al gestopt zijn met het produceren van grote hoeveelheden?

Vliegtuigen vliegen bijna niet meer, geen lawaai meer uit de lucht. Ook de ringweg die vlakbij ons huis ligt horen we niet meer. De wereld in slaap. Ik mag het misschien niet zeggen, maar het is eigenlijk best fijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s