Coronacolumn #17: Overdreven

Relativeren is misschien wat ongepast middenin een ongekende crisis als deze. Maar soms komen er uitspraken voorbij waarvan ik het niet kan laten ze even te relativeren.

Ik hoorde laatst iemand zeggen dat we in ‘de Tweede Wereldoorlog van onze tijd zijn beland’. Echt goede argumenten had deze persoon hier niet voor, dus dan kun je het vrijwel direct bestempelen als onzin. Het is ontzettend erg wat ons als maatschappij overkomt, de gezondheidszorg draait overuren, de mensen zijn angstiger en de financiële gevolgen zijn ontzettend voor een land in vredestijd. Maar dit is toch totaal onvergelijkbaar met een wereldoorlog waarin je ieder moment doodgeschoten kan worden of je er elk ogenblik bang voor moet zijn dat je je huis kwijtraakt door een bombardement of iets dergelijks? Ik heb in ieder geval niet het gevoel dat ‘de vijand loert’. We moeten gewoon wat voorzichtiger zijn en om elkaar denken.

Waarschijnlijk komt dat gevoel ook doordat onze regering ons wel regels oplegt, maar dit op een keurige manier doet. Niet extreem dwingend, gewoon vriendelijk vragen. Daar kunnen we maar half mee omgaan, maar het blijft, op de boetes die nu uitgedeeld worden na, vrij aardig. In andere landen staat het leger op straat dat mensen bijna van de straat schiet. Dan kan ik me wel voorstellen dat het voelt alsof je in een oorlogsgebied zit, maar hier in Nederland echt niet.

Ik las ook dat er in België een vreemde besmetting met het coronavirus heeft plaatsgevonden. Een kat heeft het opgelopen! Een dubieuze arts vond het virus in de ontlasting van de kat. Het beestje heeft het waarschijnlijk opgelopen doordat het zeer nauw contact onderhield met het baasje, dat ook corona had. Alle katten dan ook maar in quarantaine zetten dan? Er lopen nog veel te veel van rond op straat, schande! Ik geloof er geen bal van. Het is bijna onmogelijk dat dieren ziek worden van het virus. Ik vraag me toch af hoe en waarom dit soort vreemde roddels de gerespecteerde kranten bereikt.

Over roddels gesproken. Je gaat rare acties ondernemen als je in quarantaine zit, blijkbaar. Ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik nieuwsberichten van Telegraaf’s Privéging lopen verbeteren. Dan gaat het niet goed met je hoor.

Waar het over ging? Youp van ’t Hek. Hij Twitterde gisteren dat er die ochtend geen column zou komen, omdat hij herstellende was van het coronavirus. Privédacht een leuk verhaaltje te hebben, omdat Youp zijn Twitter-profielfoto aangepast zou hebben in een Buckler-biertje (het bier dat hij in een oude Oudejaarsconference de markt heeft uitgeluld) met op het etiket de tekst Youppie!. En dat Youppie!was dan omdat hij corona te boven was gekomen. Deze profielfoto heeft Youp echter al jaren, en daar wees ik de harde werkers van Privéeven op. Een uur later dacht ik: waar maak ik me druk over? Ik weet het nog steeds niet.Privéheeft het artikel even later trouwens wel verwijderd. Toen was ik best een beetje trots. Erg droevig. Allemaal de schuld van quarantaine.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s