Coronacolumn #19: Aangesproken

De mensen zijn om het minste of geringste beledigd. Zelfs als er gewoon feiten worden verkondigd, voelen mensen zich aangesproken.

Deze keer was de voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care de kwaaie pier. Hij vertelde bijJinek dat hij een patroon begon te zien in mensen die doodziek binnenkomen op de IC. Ze hebben bijna allemaal hetzelfde postuur. Volgens hem is er een verband tussen een opname op de IC ten gevolge van corona en obesitas. De oorzaak hiervan is niet duidelijk, de man constateerde alleen maar wat hij ziet. En hup, daar ging Facebook. De één klaagde over haar weigerende schildklier, de ander vond dat de man angst zaaide. De nieuwsvoorziening deed dat trouwens ook, vond men.

Omdat de arts ook bang was dat mensen nu daarom maar halsoverkop gaan ontslakken en diëten, vermeldde hij ook nog even dat dit dan weer ontzettend slecht is voor je weerstand. Kom op. Hij zaait geen angst, hij constateert gewoon iets. Daar is niets verkeerds aan, dat is gewoon een beeld dat zich aftekent. Dat anderen daar conclusies aan gaan lopen verbinden, moeten ze zelf weten. Hij heeft het beste met iedereen voor. Anders verbind je je niet aan een IC-vereniging.

Na het lezen van al die negatieve reacties op de uitspraak van die meneer die het goed bedoelt, was ik toe aan een verzetje. Ik liet de-in-quarantaine-zittende YouTubers achterwege en deed de televisie aan. Voor ik het wist zat ik dromerig te kijken naar Willem Duys in Voor de vuist weg. Tja, wie kent het programma nog? ’t Was onderdeel van NPO Heimwee TV. Maar het is niet alleen leuk voor de oude mensen in verzorgingstehuizen, maar voor iedereen. Wat een vakmanschap, wat een talent. Ik heb het volledig uitgekeken en was toen anderhalf uur verder.

Het zal heimwee zijn naar een tijd die ik nooit heb meegemaakt. Best troostend om dat nu te zien. Eigenlijk sowieso wel.

Zeg, trouwens. Zouden de boefjes die gisternacht in museum Singer in Laren een schilderij gejat hebben dat ook hebben? Heimwee naar een tijd die ze nooit meemaakten? Zou best kunnen. Ze zijn er vandoor gegaan met een Van Gogh. Met het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen. Het doek verbeeldt een vrouw in een nette tuin met op de achtergrond een kerkje. Een lieflijk tafereel in het voorjaar. Een voorjaar dat we dit jaar niet op die manier gaan meemaken, omdat we binnen zitten. Dat zullen die boeven zich ook wel beseft hebben en hebben daarom maar besloten het voorjaar in huis te halen. Eigenlijk best slim.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s