Coronacolumn #23: Onderzoek

Pandemieën als deze dienen onderzocht te worden, en dat gebeurt uitvoerig. Enquêtes worden echter op wel erg weinig personen losgelaten.

Zo is bijvoorbeeld onderzocht hoeveel mensen zich aan die anderhalve meter afstand houden, als ze al de straat op gaan. Daaruit blijkt dat negenennegentig procent vindt dat ze anderhalve meter afstand van de medemens houdt. Dat is bijna iedereen. Maar hoe betrouwbaar is zo’n enquête? Je kunt alles wel invullen op zo’n ding. Niemand die gaat onderzoeken of dat wel echt waar is. Kunnen ze niet beter mensen op straat zetten die de hele boel controleren? Die dan turven hoeveel mensen die anderhalve meter afstand echt houden?

En als die enquête nou losgelaten was op een flink aantal mensen, was het nog wel aardig geweest. Maar slechts drieëntwintighonderd mensen vulden de enquête in. Drieëntwintighonderd op zeventien miljoen. Dat is niet erg veel.

Zo gaat het natuurlijk altijd met enquêtes. Op school moesten we bijvoorbeeld ook met regelmaat zelf eentje maken voor een één of ander onderzoek, die we dan moesten laten invullen door klasgenoten. Probleem was dan dat iedereen tegelijk zo’n ding maakte, waardoor je drieëntwintig enquêtes tegelijkertijd moest gaan lopen invullen. Ze kwamen je de neusgaten uit. “Alweer zo’n klote-enquête?!” Ik kan me niet voorstellen dat er nog mensen zijn die het leuk vinden om dat papiertje in te villen.

Die corona-maatregelen-enquête moet dus onder dwang zijn ingevuld. Kan niet anders. Maar als je dan toch bezig bent laat je het toch niet bij drieëntwintighonderd mensen? Dan pak je er toch honderdduizend meer? 

Maar ze zijn er in geslaagd nóg een onderzoek te voltooien. Over eenzaamheid. Hoe betrouwbaar deze is weet ik niet als je naar bovenstaande resultaten kijkt, maar het is wel interessant.

Niet de ouderen schijnen nu het eenzaamst te zijn, maar juist de jongeren. Dat is opvallend, maar verklaarbaar volgens mij. Ouderen voelden zich doorgaans al eenzaam, dus de overgang is minder groot. Het was min of meer al zo. Dat maakt het zeker niet minder erg. Ook bizar eigenlijk. Blijkbaar gingen jongere mensen al erg weinig bij de ouderen op visite. Het is wellicht al te laat na deze crisis.

Sommige jongeren ervaren nu wat ouderen altijd al ervoeren. Zeker als ze alleen wonen, slaat de eenzaamheid toe. Dat valt niet echt op te lossen door bellen en videobellen. Zou het in de toekomst zorgen voor meer compassie voor de eenzamen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s