Coronacolumn #26: Grens

Enkele weken geleden werden we door vele Europese landen uitgejoeld. Onze maatregelen zouden veel te sober zijn en er zou ons een ramp te wachten staan.

Niets lijkt nu voorzichtig minder waar, want de ziekenhuisopnamen, besmettingen en doden nemen voorzichtig af. En dat terwijl het beleid van onze regering niet zo streng is als dat van vrijwel alle andere Europese landen. Een professor uit het Verenigd Koninkrijk (is geen Europese Unie meer, maar wel Europa) is verbaasd dat onze methode zo goed lijkt te werken. Wuhanese taferelen, noemt hij het. Hij zal het wel weten, want hij ontwikkelt de ideale epidemiemodellen.

Als zelfs zo’n professor het zegt, kan er dan ook eens gestopt worden met het afzeiken van onze minister-president? Ik zie het met regelmaat gebeuren op sociale media en ik vind het onterecht. Je kunt niet ontkennen dat hij het eigenlijk hartstikke goed doet. Empathisch, begrijpend, duidelijk en toch streng genoeg blijkbaar. En dat is best knap in een land vol eigenwijze en logischerwijs zeer op hun vrijheid gestelde mensen. Maar stijfkoppen zitten er altijd tussen.

Misschien moeten de maatregelen nog uitgebreid worden, zou ook zomaar kunnen. Die anderhalve meter afstand die we nu houden is bijvoorbeeld niet wetenschappelijk getest. Men weet niet of het wel genoeg is. Sommige geleerden zeggen dat zeven meter nodig is. Maar dat weet men ook niet zeker. Vond ik wel opvallend. Het lijkt hoe dan ook te werken, want de besmettingen nemen af. Overigens zegt dat natuurlijk niets over hoe lang we de maatregelen die er nu zijn moeten volhouden. Misschien vieren we Oud & Nieuw ook wel via livestream. Wat moet, dat moet. We weten het niet. Maar de wereld kijkt ons steeds minder met de nek aan.

Ik doe de laatste tijd uitspraken waarvan ik nooit verwacht had ze te doen. Ik vind dat de grenzen niet gelijk weer opgesteld moeten worden als de regels worden versoepeld. In China bijvoorbeeld. Daar gaat het weer veel beter, maar ze krijgen nu weer nieuwe besmettingen omdat er mensen vanuit het buitenland naar China reizen. Dat is natuurlijk dom en dweilen met de kraan open. 

Het is voor de KLM niet prettig. Zij zijn overigens de laatsten waar ik medelijden mee heb. Het is toch bizar dat een groot bedrijf als KLM nu al in zwaar weer zit en er alleen niet meer uitkomt? Ze nog maar drie weken geleden gestopt! Dan was dat bedrijf toch al niet heel sterk? Als het nou om drie maanden ging… En is het bedrijf echt één van de belangrijkste in onze economie? Economen zeggen dat dit reuze meevalt. Dat is misschien nog een verbeterpuntje voor de regering. Zich minder bekommeren om zo’n milieumonster als KLM.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s