Coronacolumn #30: Einfahrverbot

Naarmate de coronacrisis vordert, popt steeds vaker de vraag op of we wel zo goed bezig zijn als we denken. Werkt de intelligente lockdown wel bijvoorbeeld? Dat is interessant en alle vragen die we nu hebben, kunnen eigenlijk alleen in de toekomst opgelost worden. Dit soort medische dingen hebben onderzoektijd nodig.

Toch lijkt het alsof we goed bezig zijn. Gisteren werd bekend dat de het aantal mensen op de intensive care is afgenomen met vijfendertig. Een enorm aantal, en zo lijkt het of we de toestand onder controle aan het krijgen zijn. Daarmee is onze tamelijk vrije aanpak een best goede aanpak gebleken.

Als het zo doorgaat durf ik wel te stellen dat de maatregelen na 28 april enigszins versoepeld gaan worden. Maar ik ben natuurlijk geen expert, dus neemt u van mij niets aan. De experts laten er in al hun verstandigheid weinig tot niets over los. Dat moeten ze zo houden totdat ze één en ander zeker weten. Maar ik zag gisteren toch tussen aanhalingstekens staan dat het kabinet wel iets aan het voorbereiden is. Volgens mij moeten ze dat nu nog niet doen, want er komen mooie, en feestelijke dagen aan. Ze moeten het in ieder geval niet bekend maken, anders denken mensen dat het dit weekend ook alvast wel kan. Niet verstandig.

Ik zag op het journaal dat de marechaussee grenscontroles uitvoert waarbij ze buitenlandse automobilisten vragen wat de reden is van hun grensoversteek. Als deze reden niet noodzakelijk genoeg is, adviseren ze hun wagen te keren en weer richting hun eigen land te rijden. De nadruk ligt echter op adviseren. Ze mogen het de automobilisten niet dwingen, het is hun eigen keuze. De Europese Unie is normaliter open voor iedereen.

Maar dat is dus niet overal zo en ik vraag me af waarom Nederland daar niet in mee gaat. In Italië is logischerwijs alles dicht. Maar hier staan langs de snelweg in het grensgebied ook grote matrixborden met de mededeling dat in Duitsland een ‘Einfahrverbot’ geldt. Het is bijna op het asociale af dat zij wel bij ons naar binnen mogen en andersom niet. Ze moeten die Duitsers ook een ‘Ausfahrverbot’ geven. Is het niet verstandig om dat in Nederland ook voor een korte tijd in te stellen? Dus ook voor de Belgen? Gewoon een inreisverbod? Onze regering heeft een grote vrijheid hoog in het vaandel en dat is geweldig, maar sommige mensen uit de buitenlandse grensgebieden kunnen hier dus niet mee omgaan.

Er is hoe dan ook weer een thuiswerkweek voorbij. Gaat het er bij u sneller op? Ik begin te wennen, maar de dagen lijken op elkaar. Echt snel gaat het niet. Op naar de volgende thuiswerkweek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s