Coronacolumn #32: Bijzonder

“Nee! U bent hier niet welkom dit jaar.” Deze woorden sprak de burgemeester van de gemeente Hillegom gisteren na een massale toestroom van mensen.

Mensen die argumenten gebruikten als: “Ik wil naar de bollen kijken en het is weekend. Ik heb al te lang binnen gezeten.” Ja, maar het mag niet. Dat is nog tot daaraantoe trouwens.  Maar het is vooral zo ontzettend onverstandig. Pas je aan de situatie aan. Als het erg druk blijkt op de plek waar je heen wil, maak dan rechtsomkeert. Lijkt mij niet meer dan logisch. Je moet gewoon wat beter zoeken. Zoeken naar rust.

Op 4 mei om acht uur ’s avonds zal het in ieder geval overal rustig zijn. Dodenherdenking gaat nergens door zoals we dat gewend zijn. Zelfs bij de landelijke herdenking op de Dam in Amsterdam gaat het anders zijn. De koning en koningin komen, zoals altijd, maar zullen er wel volledig alleen aanwezig zijn. De koning gaat na de kranslegging, die doorgaat zoals deze normaal ook altijd doorgaat, een toespraak houden welke live te volgen is via de nationale televisiezenders.

Deze herdenking zou een historische herdenking moeten worden. We herdenken dat de laatste grote oorlog in ons land 75 jaar geleden is. Toch wordt het hoe dan ook de meest bijzondere editie van Dodenherdenking ooit. De aanleiding is alles behalve leuk, maar bijzonder wordt het. Voor 5 mei zal hetzelfde gelden. 75 jaar bevrijd, maar toch hebben we even weinig bewegingsvrijheid. Best ironisch.

Paasvuren zijn natuurlijk ook afgelast deze dagen, maar in Oirschot dachten ze toch iets geweldigs bedacht te hebben: we gaan gewoon een fikkie stoken bovenop de kerk! Kan ons het schelen! Vroeger werden er heel vaak brandjes gemaakt op stompe kerktorens. Omdat ze dienstdeden als vuurtoren bijvoorbeeld. Tegenwoordig is dat natuurlijk veel te gevaarlijk. Kerktorens zijn over het algemeen monumenten en staan middenin een centrum.

Toch heeft de gemeente Oirschot het gedaan. Met een rookmachine en lichtsignalen weliswaar. U moet de foto’s maar eens opzoeken, het ziet er levensecht uit. Erg mooi. Jammer dat de gemeente de inwoners wel inlichtte dat het om een lichtshow ging, maar dat automobilisten op de snelweg zich rot schrokken. Omdat het er zo echt uitzag, hebben veel van hen de brandweer gebeld. Zij dachten natuurlijk direct aan een Notre-Dame’tje. Ik zou hetzelfde gedacht hebben vermoed ik.

De gemeente heeft wel voor wat afleiding gezorgd. Een beetje een vreemde manier van afleiden, maar het was afleiding. Ook belangrijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s