Coronacolumn #34: Brand!

Ik blijf me verbazen op wat voor manier nieuws dat niets met corona te maken heeft wordt weggedrukt door deze pandemie. Terwijl het in dit geval toch erg belangrijk, zorgelijk en gevaarlijk voor de volksgezondheid is.

Eerder schreef ik over nieuwsberichten van overleden bekende Nederlanders die nu minder onder de aandacht worden gebracht. En over het gebrek aan goed nieuws in deze periode. Maar het nieuws dat nu ondergesneeuwd dreigt te raken, vind ik zeer zorgwekkend.

Het gaat over het Oekraïense plaatsje Tsjernobyl. Het plaatsje waar in 1986 de bekende en beruchte kernramp plaatsvond en welke sinds die tijd volledig is verlaten en uitgestorven. Logisch, want de hoeveelheid radioactieve straling in de buurt van die kerncentrale was lange tijd ontzettend hoog. De straling neemt nu langzaam af en er gaan weer mensen wonen, maar nog altijd wel met gevaar voor eigen leven. Er worden ook rondleidingen gegeven, maar dit gaat zeer gecontroleerd. Er mogen niet zomaar mensen het gebied in.

Tot gisteravond stond er in de buurt van het plaatsje een bos in de fik. En niet een beetje, maar een beetje heel erg. De brand was waarschijnlijk aangestoken. Ze hebben al iemand opgepakt. Ze zijn er niet zelf in geslaagd de boel te blussen. Ze hebben zogenaamde vuurgangen gegraven om de brand te stoppen voordat deze de kerncentrale had kunnen bereiken, maar gelukkig ging het net op tijd regenen. Daarvoor was het eigenlijk totaal onduidelijk of de brand nou wel of niet onder controle was. De één zei van wel, de ander van niet. Dus laten we uitgaan van het slechtste: ze hadden geen flauw idee wat ze deden en ze zijn ternauwernood gered door het hemelwater.

Er werden nog meer vreemde beweringen gedaan over de situatie. Iemand van de ecologische inspectiedienst van Oekraïne zei eerst dat er nu al een grote hoeveelheid extra straling is vrijgekomen, maar draaide dit vrijwel direct weer terug. Vreemd en verdacht. Heeft ze haar mond voorbij gepraat? De president liet zich naar eigen zeggen wel goed informeren over de situatie. Hij zei dat het publiek de waarheid moet horen en veilig moet zijn. Greenpeace stelde echter dat de branden veel groter waren dan de autoriteiten doen blijken.

In 1986 gaven de autoriteiten van Oekraïne ook pas veel later door dat er een ramp gaande was. In Nederland werd daarvoor al veel meer radioactieve straling gemeten dan normaal. Door de regen krijgen we hoe dan ook geen herhaling van de situatie van toen. Nederland zou er vast genadig vanaf zijn gekomen, maar ik heb medelijden met de inwoners van Oekraïne. Diezelfde regering deed tot twee weken geleden nog weinig aan het feit dat het coronavirus ook in hun land rondwaart. Dat is niet te stoppen met een regenbuitje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s