Coronacolumn #35: Hobby

Zo, klaar eventjes met de zware onderwerpen. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Wat doet u eigenlijk om te ontspannen in deze rare tijden? Heeft u een hobby?

Ik wel. Voordeel in mijn geval is dat ik me sowieso niet kan vervelen. Dat is heel luxe, dat weet ik. En irritant voor mensen die zich, wellicht zelfs tijdens het lezen van deze column, de takke zitten te vervelen. Maar het is ook niet altijd even makkelijk moet ik zeggen, want ik kan nooit niks doen. Ik heb hoe dan ook altijd wat om handen.

Gelukkig beleef ik veel plezier aan wat ik doe, omdat ik alles wat ik doe als hobby beschouw. Mijn werk op het toneel is voelt natuurlijk als een hobby, ik doe niets liever, maar dat kan nu even niet. Dan ga ik dingen doen die op het eerste gezicht niet zoveel met toneelspelen te maken hebben.

Ik zoek bijvoorbeeld mijn stamboom uit! Dat doe ik al lang, maar omdat we nu toch tijd over hebben krijgt het weer een opleving. Ik heb de afgelopen jaren in mijn vrije tijd veel archiefonderzoek gedaan. Dat kan via internet, maar ook bij de archieven zelf, als documenten nog niet digitaal beschikbaar waren. Die bezoekjes aan archieven kunnen natuurlijk niet, dus dan ga je op zoek naar een andere vorm om je stamboom uit te breiden.

Dat kan sinds enkele jaren vrij goedkoop met een DNA-test. Ik heb dat altijd Amerikaanse oplichterij gevonden, maar ik kon mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Je komt er via zo’n test achter welke ‘etniciteiten’ zich allemaal in je DNA bevinden. Komen je verre voorouders uit Europa, of waren het Aziaten of Afrikanen? Hartstikke leuk om te weten. Daarnaast koppelt het programma je automatisch aan mensen met wie je DNA deelt en waar je dus familie van bent.

Maar waarom zou dit oplichterij zijn? Omdat er meerdere bedrijven zijn die deze tests aanbieden en er verhalen gaan over mensen die hun DNA bij twee bedrijven lieten testen en de resultaten verschillend waren. Verder onderzoek leerde mij dat onderzoek doen op die manier nog niet geheel volmaakt is. Maar dus wel een moderne en zeer populaire manier van stamboomonderzoek, oftewel genealogie.

Hoewel echte genealogie toch veel leuker is. Een grote stamboom maken van je familie en zo achter prachtige verhalen komen. Dat is ook de koppeling met mijn toneelwerk: ik heb al zoveel verhalen verzameld dat ik er een voorstelling over zou kunnen schrijven. Deze verhalen kunt u ook ontdekken. Dus verveelt u zich nog steeds? Begin er eens aan. U heeft waarschijnlijk toch tijd zat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s