Coronacolumn #36: Eensgezind

Gisteren was er weer een zogenaamde briefing van het RIVM aan de Tweede Kamer. Nieuwe informatie van de mensen die er verstand van hebben. Jaap van Dissel heeft de leiding.

Wat er deze keer zoal besproken is? De voorlopige uitslag van het onderzoek naar de hoeveelheid mensen die antistoffen heeft gecreëerd tegen het coronavirus. Dat zou moeten bijdragen aan de groepsimmuniteit die we nu, wellicht tegen wil en dank, aan het ontwikkelen zijn. Wat blijkt? Waarschijnlijk drie procent van alle Nederlanders heeft tot nu toe corona gehad. Drie procent! Dat zijn enkele honderdduizenden mensen, waarvan de meerderheid in Noord-Brabant zal wonen, naar ik aanneem. Dat zijn er natuurlijk bijzonder weinig en ik vraag me af hoe lang het gaat duren voordat een echt representatief deel van de bevolking immuun gaat zijn. Dit is welbeschouwd een druppel op een gloeiende plaat.

Maar misschien moet het wel zo langzaam gaan, ik ben geen expert. De expert Van Dissel is een beste man. Ik vind ‘m sympathiek overkomen, dat schreef ik al eerder. Maar gisteren stelde de man voor om de noordelijke provincies eerder uit de intelligente lockdown te halen dan de rest van Nederland. Daar zijn natuurlijk veel minder besmettingen dan in de rest van Nederland. Een dikke duizend, in de drie provincies samen.

Dat zal te wijten zijn aan het feit dat de lockdown voor het noorden precies op tijd kwam. Daar was het virus bij slechts enkele mensen geconstateerd en toen ging iedereen al naar binnen. Het virus had geen schijn van kans om zich te verspreiden. Maar het lijkt me toch dat we dit zo moeten houden.

Ja, ik ben een beetje bang dat het virus alsnog om zich heen gaat grijpen als de lockdown in het noorden nu al ten einde komt. Misschien is die angst onterecht, maar dat roept het bij mij wel op. Op Facebook schreef men dat de mensen uit de overige provincies vast naar het noorden zullen trekken als de maatregelen daar versoepeld zijn. Dat lijkt me sterk. Men is wel verstandiger. Toch? Ja, vast wel.

Om de eensgezindheid in het land te waarborgen, ook wat betreft de economie, moeten we denk ik gezamenlijk uit de intelligente lockdown. Volgens mij moeten we het land niet opdelen. Rutte is overigens helemaal niet himmelhoch jauchzend over de cijfers op dit moment, dus ik vrees dat hij volgende week bekend zal maken dat de regels gewoon worden verlengd. Maar toch hoop ik van niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s