Coronacolumn #37: Cultuur

Er is weer een goede kandidaat om woord van het jaar 2020 te worden. Anderhalvemetermaatschappij. Mijn tekstverwerkingsprogramma schrikt zich nu nog lam van het woord, maar dat zal volgend jaar wellicht anders zijn.

Vele bedrijven zijn, in opdracht van de minister-president, aan het kijken hoe ze een mouw kunnen passen aan het feit dat kluitjes mensen de komende tijd niet erg verstandig is. Concert-, bioscoop- en theaterzalen zien er op de illustratievoorbeelden akelig leeg uit. Veel zal financieel niet meer rendabel zijn, vermoed ik. Burgemeesters van verschillende steden pleiten er nu voor om evenementen die deze zomer gepland stonden ook maar helemaal af te gelasten. Dat scheelt enorm veel geregel met de verzekering.

Hoe eerder hoe beter. Het kabinet doet daar pas aanstaande dinsdag uitspraken over.

Als ze alles tot 1 oktober echt af gaan gelasten, moet er snel iets gebeuren om de cultuur te redden, anders kan het merendeel van de artiesten een nieuwe baan gaan zoeken. Zo lang geen of zeer weinig inkomsten is ondoenlijk.

Vooral de zelfstandigen in de cultuur (die afhankelijk zijn van projecten die nu niet door kunnen gaan) zullen geholpen moeten worden. De doorgewinterde cultuurhater zegt dan algauw “dat die lui maar een vak hadden moeten leren”, maar dat ligt toch anders. Komiek en schrijver Jon van Eerd, die freelance acteurs die mee zouden werken aan zijn klucht heeft moeten afzeggen, hield hierover een geweldig betoog bij Op1.

De culturele sector is economisch gezien bijna even belangrijk als KLM. Dit gigantische bedrijf wordt wel volop geholpen. Zij krijgen twee miljard, de culturele sector slechts driehonderd miljoen. Dat is erg weinig voor de hoeveelheid mensen die in deze sector werken.

Maar ook KLM zal de steun nodig hebben. Hoewel? Ik las dat KLM goede zaken doet met de steun die ze krijgen. Ze zijn van plan de verhoging van de variabele beloning voor baas Pieter Elbers, die zich al helemaal het schompes verdient, gewoon door te zetten. Och heden, wat gaat het slecht met het bedrijf. De overheid wil hier overigens wel een stokje voor steken. Maar dat KLM überhaupt met het idee speelt.

Nog een positief puntje doen dan maar? Da’s wel een fijne afsluiting lijkt me. Ik heb astma, en daar had ik met regelmaat last van door de vervuilde lucht die hier in de stad hangt. De klachten zijn de laatste weken als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik adem heerlijk vrij. Misschien blijft dat wel zo als KLM niet meer vliegt. Als dat zou kunnen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s