Coronacolumn #39: Fase

Het zat eraan te komen, maar het is nu ook echt gezegd: we zitten in een nieuwe fase van deze epidemie. Maar betekent dat ook dat er iets gaat veranderen?

Ik vraag het me af. Vandaag overlegt het team dat de regering adviseert wat de beste stappen zijn met elkaar, en de regering komt morgen dan met een definitief besluit. Zullen de scholen weer open gaan? Ik zou er als kind wel oren naar hebben gehad dat een schooljaar gelijkliep met een kalenderjaar.

Dit idee is overigens al eens geopperd tijdens deze crisis. Kunnen de scholen niet tot september dicht blijven, zodat ze vanaf dat moment gewoon kunnen verdergaan met waar ze in maart zijn gebleven? Dan kun je tegen die tijd nog toetsen afnemen en begint het nieuwe schooljaar na de Kerstvakantie. Weg leerachterstanden!

Ikzelf was altijd stiknerveus voor het nieuwe schooljaar. Andere meester of juf, deels andere klasgenoten. Daar zat ik me dan zes weken over op te vreten en werd de laatste week van de zomervakantie bijna onhandelbaar. Dat zou nu maar twee weken duren, als alleen de Kerstvakantie tussen het oude en het nieuwe schooljaar zit. En voor de niet-nerveuze kinderen is het lekker duidelijk: schooljaar en kalenderjaar hetzelfde. En daarbij: dit voorstel is in het verleden al eens gedaan. Dit is hét moment om het daadwerkelijk door te voeren.

Maar omdat de regering de ouders van hun jengelende kinderen wil verlossen, zullen de scholen wel weer (deels) open gaan na de meivakantie. De basisscholen dan, de middelbare scholen zullen nog wel even dicht blijven. Daar schijnt de kans op verspreiding van het virus veel groter te zijn, omdat ze ouder zijn en dus vatbaarder.

Moet ik het overigens nog hebben over de niet al te rustige zondag gisteren in Limburg? Over dat er zich drommen mensen richting de heuvellanden begaven en dat de politie weer moest ingrijpen? Nee toch? Over dat soort akkefietjes heb ik het vaak genoeg gehad en u weet daarover ook mijn mening.

Nee, misschien iets dat opvallender is. Omdat men niets te doen heeft, zoekt men de rust op. In de rest van Nederland althans. In Limburg dus niet.

Zo heeft een deel van Nederland dit weekend bijen zitten tellen. De vogelteldag kende ik, maar ik wist niet van het bestaan van de bijenteldag. Het lijkt best goed te gaan met de bij overigens. Er zit een stijgende lijn in. Het tekort aan bijen is nog niet opgelost, maar dat het afneemt is goed. Misschien zijn de cijfers volgend jaar nog beter, omdat wij mensen het milieu dit jaar minder belasten. Dat is een troostende gedachte, de natuur blijft zichzelf herstellen omdat wij de aarde minder uitputten. Aan een gezonde natuur heeft de mens ook iets, al willen we daar nu misschien niet mee bezig zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s