Coronacolumn #40: Gehoorzaam

Wij Nederlanders zijn soms een ongehoorzaam en koppig volkje, dat blijkt maar weer. Als we iets in onze kop hebben, hebben we het niet in onze kont. We hielden ons aan de regels, maar blijft dat zo?

Ja, de Nederlanders zijn gewend om te reizen. Dat is van oudsher al zo, de meeste van onze voorouders zijn heel vroeger geëmigreerd vanuit andere landen. Al jaren kunnen we toegeven aan onze reislust en we zijn zo vrij als een vogeltje geweest, maar dat wordt ons nu een tijdje ontnomen. De één kan daar beter mee omgaan dan de ander, maar sommigen gaan wel heel erg ver.

Er zijn mensen die oproepen tot een corona-boycot na 28 april. Dus je totaal niet meer aan de regels houden, de straat op banjeren en gewoon doen of er niks aan de hand is. Ik moet dit verhaaltje overigens wel nuanceren: dit wordt veelal gedaan op Twitter. Een toch wat ingedut platform, waarop mensen alles zeggen wat ze voor de bek komt. Echt alles. Op Twitter mag ook veel meer dan op Facebook en Instagram, echt gehandhaafd wordt er niet. Het zijn gevaarlijke uitspraken, maar mensen die dit soort dingen Twitteren zijn beste vrienden hun toetsenbord. Tot echte daden komen ze niet.

Opvallender was wat toeristen willen doen die in februari en begin maart nog in Oostenrijk zijn geweest om te skiën. Ze willen het land aanklagen, omdat ze vinden dat de informatievoorziening omtrent het coronavirus toen niet voldoende was.

Het begin van de crisis staat me nog goed bij. Uiteraard, want dat is nog maar anderhalve maand geleden, al lijkt het langer. Ik presenteerde eind februari een evenement en ik heb het toen met collega’s regelmatig gehad over het nieuwe virus. Relativerend, want in Nederland was er toen nog weinig aan de hand. We hadden wel door dat het niet handig was om ver te reizen.

Volgens mij heeft men het gewoon onderschat. Dat is niet zo gek, want dat deed iedereen. Men wist nog niet veel van het virus. Ook in Oostenrijk niet. De informatievoorziening was voor toen prima. Het werd niet aangeraden om te komen, maar afraden vond men overdreven.

Mensen willen graag een schuldige aanwijzen. In dit geval het land. Volgens mij is niemand schuldig. Niemand wist van de enorme impact, en als je iets niet zeker weet is er ook geen echte schuldige. En anderzijds: wat kun je er nog aan doen? Het is al gebeurd. Het enige wat je nog kan doen is er een schadevergoedinkje uit halen. Nee toch? Zou het daarom gaan? Chique…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s