Coronacolumn #43: Vooruit!

Het RIVM doet bijzonder veel onderzoekswerk. Vaak gaat het om giswerk, maar voor iedereen is het gissen. Dat maakt het allemaal zo moeilijk.

Maar ik stuitte afgelopen week op een studie van hun die ik niet helemaal begrijp. Deze studie ging over geschiedenis. Korte geschiedenis. Men heeft uitgezocht dat het coronavirus waarschijnlijk al veel langer in Nederland is dan wij dachten. Sinds medio februari zeker. Dat lijkt mij niet meer dan logisch. Eerdere studies wezen al uit dan het na besmetting zeker twee weken voordat het virus toeslaat in je lichaam. Eind februari is bij de eerste patiënt Corona geconstateerd, dus twee weken eerder waren mensen al besmet.

Maar wat hebben we aan deze informatie? Ik heb geen idee. Er wordt in het artikel gezegd dat we niet alert genoeg zijn geweest, dat we eerder en sneller hadden moeten handelen. Maar de westerse wereld heeft al jaren geen echte pandemieën meer gekend, dus niemand van ons heeft het ooit meegemaakt. Men probeert ook nog te achterhalen hoe we in Nederland nou precies aan het virus komen. Verder dan ‘waarschijnlijk uit Tirol’ komt men niet. We hebben er niks aan om te blijven hangen in ‘oh, wat erg, we hadden er iets aan moeten doen.’ We moeten door.

Er was gisteren daarentegen ook nieuws over een doorbraak. Die zijn er volgens mij regelmatig, zeker eens per week. Dan ontdekken ze weer iets wat cruciaal is bij het maken van een medicijn. Ze ontdekten gisteren op wat voor manier het virus binnendringt in de neus en zo in de longen. De eerste keer dat er een dergelijke doorbraak werd gemeld was ik blij, er lijkt dan licht aan het eind van de tunnel. Nu weet ik niet of ik blij moet zijn, want ik snap er eigenlijk ook de ballen van. Het zal vast een stapje zijn in de goede richting. Meer hoeveel stapjes zijn er nog nodig? Trump vindt in ieder geval dat hij het lek boven heeft. Gewoon bleekmiddel injecteren. Dat doodt het virus binnen 5 minuten. Die man wordt steeds grappiger.

Oh ja. Voor ik dat vergeet. Nog even iets rectificeren. Vorige week had ik geen goed woord over voor KLM. Dat kwam omdat de baas een bonus zou krijgen, terwijl ze hartstikke veel steun krijgen van het Kabinet. Omdat er blijkbaar nog zo’n bonus vanaf zou kunnen onder deze omstandigheden, twijfelde ik eraan of ze die steun wel zo hard nodig hadden als ze te kennen gaven.

De baas heeft in al z’n goedheid toch besloten van de bonus af te zien. Geweldig. Hij heeft er maar een heel weekend en een werkweek over gedaan om tot dit wijze besluit te komen. Dan ben je goed bezig.

Het is dat het Kabinet er een stokje voor stak, anders had ik nog zo net niet geweten wat hij besloten had. Dat lijkt me een kwalijke zaak. Nou ja, soms hebben mensen een beetje hulp nodig om tot verstandige besluiten te komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s