Coronacolumn #44: Varen

Ik zit aan mijn bureau achter mijn laptop. Een voor mij vertrouwde plek, met uitzicht op een kanaal. Er varen binnenvaartschepen voorbij. De volop schijnende zon wordt tegengehouden, omdat ik de zonwering zojuist naar beneden heb gedaan. Op de tv is het zoveelste journaal van de dag te zien. Ik begin met het typen van een nieuwe column.

U begrijpt: ik beschrijf een situatie. Ziet u het voor zich? De voorgaande drieënveertig coronacolumns heb ik achter dit bureau geschreven. Deze niet. De vierenveertigste schrijf ik, terwijl ik water hoor klotsen, de meeuwen hoor schreeuwen en zachtjes zit te deinen. Juist, ik zit op een bootje.

Een lange inleiding voor een abnormale dag. In een spontane bui besloot ik een bootje te huren in Friesland. Je zit op het water, geen mens heeft last van mij en ik niet van hen. Een absolute aanrader wanneer u de coronasleur een beetje wilt ontvluchten. En ook nog eens volledig volgens de richtlijnen van het RIVM, zolang boten maar ver genoeg bij elkaar vandaan blijven op het water.

Toen ik terugkwam van het dagje varen, keek ik rozig en nog na-deinend naar Bed & Breakfast, maar dat werd ruw onderbroken door een persconferentie over de kabinetssteun voor Air France en KLM. Daar had ik het gisteren ook al over. Eigenlijk werd er geen nieuwe informatie gegeven, alleen dat de steun wellicht 2 miljard meer wordt dan ze eerst hadden gecommuniceerd. Omdat we straks geleidelijk van de coronacrisis in een kredietcrisis glijden, kan vast niemand meer vliegtickets betalen. Gaan ze alsnog failliet. Om in maritieme termen te blijven: ze gaan er het schip mee in denk ik. Toch zal de Nederlandse staat niet failliet gaan, en dat is een hele geruststelling. We hebben straks waarschijnlijk een begrotingstekort van 92 miljard(!), maar dat kan Nederland ‘prima hebben’, aldus minister van financiën Wopke Hoestra. Ik besloot me er verder niet druk over te maken, morgen wind ik me er wel weer over op. Ik wind me dan pas ook weer op over het feit dat ze in vaccinontwikkeling maar 50 miljoen steken. Keuzes.

Er zat nog wel een voordelig puntje aan de persconferentie: de voornaam van de minister, Wopke, deed me direct weer denken aan Friesland. Maar ook daar merkte je wat van de crisis. Het was vrij rustig op het water. Als je, onder normale omstandigheden, vanaf de snelweg op de meren kijkt waar we op voeren, was het met zulk prachtig weer als gisteren ontzettend druk. Gisteren waren we een tijdlang praktisch alleen.

Toch kon ik, daar op het water, even doen alsof er niks aan de hand was. En even doen alsof er niks aan de hand is, is de grootste aanrader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s