Coronacolumn #45: Bewegen

Veel zitten is heel slecht voor een mens. Zitten is het nieuwe roken, zegt men ook wel. Heb ik altijd van de sigaretten af kunnen blijven, blijk ik toch jaren gerookt te hebben. Ik zit teveel, zeker nu we zoveel binnen zijn. Hoe kom je binnen aan je dagelijkse portie beweging?

Ik weet het niet zo goed. Ik zit regelmatig op een hometrainer, maar het begint me wel de keel uit te hangen dat ik al anderhalve maand iedere dag fiets, maar steeds hetzelfde zie. De vier muren van de slaapkamer en een raam die uitkijkt op de grote boze wereld.

Ik wilde dus duidelijk iets anders. De uitkomst kwam uit onverwachte hoek. Van de televisie. Omdat ouderen nu juist veel binnen zitten, omdat zij vatbaarder zijn, moet beweging binnenshuis gestimuleerd worden. Daarom zendt Omroep MAX veel vaker Nederland in beweging uit. Het programma oogt een beetje duf en dat is het ook wel. Het is in ieder geval niet flitsend. Daardoor dacht ik dat de oefeningen ook ontzettend makkelijk zouden zijn. Een beetje stappen op de plaats enzo. Ik besloot mee te doen. Dus daar ging ik. Een ogenschijnlijk makkelijke oefening. Op de tenen staan en dan weer op de hele voet. Dat voelt in het begin als een makkie. “Als u kan, mag u het sneller doen”, zei Olga Commandeur. Hopla, daar ging ik. Als een speer. Ik dacht dat ik het wel slapend kon doen. Toen zei Olga: “Als nu verzuring in uw kuit optreedt, is dat normaal.” Ze had het nog niet gezegd, of het sloeg toe. Het komt venijnig opzetten en het steekt in je hielen, je kent het wel.

Daardoor kwam ik tot de conclusie dat mijn spiermassa in een belabberde staat verkeert. Ik kan niet eens tien keer achter elkaar op mijn tenen staan zonder dat een uur later nog te voelen. Maar mezelf pijnigen met Nederland in beweging ga ik niet meer doen. Ik ga wel gewoon weer fietsen.

Eenmaal weer achter de computer keek ik in mijn mailbox. Ik had de spam al een tijd niet meer gecontroleerd. Daar komt, waarschijnlijk door de coronacrisis, bijna niets meer op binnen. Dat vertelde ik eerder al. Maar nu waren er ineens een paar meldingen. Wat bleek? Het heeft even geduurd, maar men heeft nieuwe producten gevonden om als spam te mailen. Mondkapjes! Ik krijg spammail over mondkapjes! Tja. Ik koop ze liever bij een betrouwbare leverancier. Of nee. Ik koop ze liever niet. In de zieken- en verpleeghuizen zijn ze veel harder nodig.

Vervelend die spammail. Maar het kan altijd erger. Als ik spammail krijg met reclame voor drinkbaar desinfectiemiddel bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s