Coronacolumn #46: Twittervechtpartij

Bij een fokkerij in Noord-Brabant is nu ook het coronavirus vastgesteld. Ja, bij dieren dus. Waarschijnlijk overgebracht door mensen.

Het gaat om een nertsenfokkerij. Ik wist niet dat het nog bestond, maar die beesten worden dus gefokt voor het bont. Ik zou me de ogen uit de kop schamen als ik in bont van dat soort fretten zou handelen. Bont is zo ontzettend jaren 50. En eigenlijk kon het toen al niet.

Hoe zijn ze erop gekomen die beesten te testen? Ze waren aan de schijterij en hadden het benauwd. Ik zou er bij dieren niet direct aan denken, maar de bij fokker gingen de coronabellen rinkelen schijnbaar. Maar kunnen wij het blijkbaar ook overbrengen op dieren? Dat zou een serieus probleem zijn. Alle dieren in quarantaine. Gelukkig zegt het RIVM dat het nog nooit is geconstateerd bij groot vee.

Het RIVM is bijna zeker dat mensen het niet via dieren kunnen krijgen. Waarom eigenlijk? Het is op dat vage marktje in Wuhan toch ook op van een dier op een mens overgesprongen? Misschien gebeurt dat ook wel als zo’n fret in je gezicht hoest. Hoe dan ook: fietsers en voetgangers worden uit voorzorg van de boerderij weggehouden. Alle straten en paden in een straal van vierhonderd meter om de boerderij zijn afgesloten. Met het oog op Wuhanese taferelen lijkt me dat verstandig.

Verder las ik een vreemd verhaal: Gommers, baas van de intensive cares in Nederland, schreef een brief aan zijn collega’s. Daarin schreef hij onder meer dat de IC’s moeten blijven opschalen om eventuele pieken goed op te kunnen blijven vangen. Hij gaf in zijn brief ook af op noordelijke ziekenhuizen. Ze zouden te weinig coronapatiënten overnemen van ziekenhuizen in nood. In Noord-Brabant bijvoorbeeld. Hij schijnt dit vaker te hebben geroepen.

Daarop besloot de topman van het Groninger Martiniziekenhuis hier heel ‘volwassen’ op te reageren via Twitter. Hij zegt dat het helemaal niet waar is. Dat hun ziekenhuis al weken patiënten wil overnemen, maar dat de plekken niet worden ingevuld.

Het is natuurlijk heel kinderachtig om je onvrede hierover (die, als dit waar is, overigens volkomen terecht is) te uiten via een open woordenriool als Twitter. Dat platform is leuk voor je mening over televisieprogramma’s of iets dergelijks, maar totaal ongeschikt voor serieuze onderwerpen als deze. Dit is gewoon stemmingmakerij. Ik neem aan dat de heren elkaar ook persoonlijk kennen. Doe dan even een belletje. Dit loopt uit op ordinair bekvechten.

Dit moet tot op de bodem onderzocht worden. Sterker nog: het had helemaal niet openbaar bekend moeten worden. Wat moeten wij hiermee? 

Als het Martiniziekenhuis gelijk heeft, is het toch gek. Waarom worden de IC-plekken door het hele land niet verspreid gebruikt? Dat zorgt toch voor minder drukte in bepaalde ziekenhuizen en voor hun personeel? Dat is overigens precies Rutte’s belangrijkste doel van de hele lockdown. De IC’s rust geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s