Coronacolumn #47: Koningsdag

Gisteren was het Koningsdag en dat werd binnen gevierd. De laatste keer dat de Koninklijke Familie het thuis vierde was in 2001. Toen kwam het ook al door een ziekte. Maar dan onder vee. Mond-en-klauwzeer. De familie zou toen naar Drenthe gaan, maar dat werd afgelast. De mensen mochten toen wel de straat op en gingen in plaats van naar Drenthe, massaal naar Amsterdam. Het werd een zootje.

Dit jaar moest het hele land thuis blijven. Voor de Koning was het de uitgelezen kans om zijn verjaardag in de huiselijke kring te vieren. Maar echte rust heeft hij niet gehad. Hij gaf een landelijk toespraakje en was verder de hele dag zichtbaar, door middel van videobellen bijvoorbeeld. Er werden de hele dag filmpjes van hun videobelsessies op internet geplaatst. Amalia belde over paarden met Anky van Grunsven, en Alexia samen met haar moeder met Enzo Knol over vloggen. Door deze filmpjes is onze behoefte aan het af en toe zien van de Koninklijke familie ook weer even bevredigd. Ze waren gewoon aanwezig, maar dan virtueel. Het zag er eigenlijk best gezellig uit. Niet gedacht dat ik dat ooit zou zeggen van iets kils als videobellen.

Ikzelf zat ook de hele tijd thuis, op een klein fietstochtje na. Eigenlijk zat ik in de tuin, want het was wel prachtig weer. Wat dat betreft was het ook wel een beetje balen dat er geen feest werd gevierd in stad en dorp. Ik herinner mij de jaren dat ik zat de kleumen op een kleedje. Als kind verkocht ik ieder jaar wel spullen op de plaatselijke vrijmarkt, maar ik weet niet anders dan dat het ontzettend koud was. Het regent niet vaak, maar het is tijdens Koningsdag wel vaak bewolkt en fris. En net nu het op sommige plaatsen zelfs ‘warm’ werd (20 graden of meer), moesten we allemaal binnen blijven.

Nieuwerwets weer door klimaatverandering in nieuwe tijden. ’t Is me wat. Hoe zal het volgend jaar gaan? Ik zie niet gebeuren dat Wim-Lex met iedereen die dat maar wil een hoge vijf gaat doen. Dat vaccin voor de veroorzaker van dit sobere feestgevier is er dan vast nog niet. Maar zou er met gepaste maatregelen wel weer een bezoek aan een stad mogelijk zijn? We zijn dan natuurlijk ook een jaar verder. Als het anderhalve meter van elkaar verwijderd zijn dan nog zo speelt als nu, zijn we er veel meer aan gewend. We hebben vast oplossingen bedacht en vinden het nieuwe normaal tegen die tijd niet nieuw meer.

Dat werd gisteren overigens steeds herhaald. Koningsdag op de manier van het nieuwe normaal. Maar waarom noemen we dat zo? Het is toch niet normaal? Het is vooral nieuw. Normaal wordt het pas als het een paar jaar aanhoudt. Maar dan is het niet nieuw meer. Nou ja. Hopelijk komt het niet zover en was deze Koningsdag een uiteindelijk best knusse uitzondering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s