Coronacolumn #49: Creëren

Hoewel sommige mensen zeggen dat het nog tot 2023 kan duren voordat er een vaccin is en we dus van dit hele gedoe verlost zijn, was er gisteren weer een beetje positief nieuws.

Allereerst dat het vaccin al blijkt te werken op apen. Is dat een voordeel? Dat weet niemand. De apen hebben het loodje in ieder geval niet gelegd, dus het is wat dat betreft ongevaarlijk. Maar als het op apen werkt, wil het nog niet zeggen dat het op mensen werkt. Als het op mensen getest gaat worden, moet dat op een plek waar het virus nog vrij intens heerst. Dan vaccineer je de nog gezonde mensen en kijk je of er minder ziek worden. Mijn egoïstische ik denkt dan: mij niet gezien! Dat doen anderen maar. Ik kan me overigens niet voorstellen dat er wel mensen zijn die graag proefkonijn zijn en dus willen riskeren dat ze ernstig ziek worden.

Welk goed nieuws mij meer tot de verbeelding spreekt en fantastisch zou zijn als het waar was, is dat er in september al een vaccin zou kunnen zijn. En dan niet september volgend jaar, maar september aanstaande! Er is dan wel direct een tekort, omdat praktisch de hele wereld ingeënt moet worden. Er zullen dus onwaarschijnlijke hoeveelheden gemaakt moeten worden. Dat gaat eigenlijk niet lukken, is de boodschap. Daarom is niet één, maar zijn er meerdere bedrijven bezig met het ontwikkelen van een vaccin. Wellicht hopen ze dan dat er verschillende goedgekeurde vaccins tegelijk klaar zijn.

De hele toestand roept nu al weken vele vooralsnog onoplosbare vragen op. Grote, maar ook kleine vragen. Een kleine vraag die in mij opkwam: waarom is de IKEA in hemelsnaam open? Tja, ik weet dat natuurlijk wel. Het gaat om de financiën. En het bedrijf wordt aangestuurd vanuit Zweden. Zij zitten bijna niet op slot. Cafés zijn daar gewoon open en ze zijn stomverbaasd dat wij hier zo overdreven doen.

Ze hebben vast daarom besloten de deuren te openen. Ik begrijp de keuze dus wel. Het eigenlijke onbegrip zit ‘m in de afnemer. De consument kan er toch voor kiezen gewoon niet te gaan en besluiten die smerige gehaktballetjes over een paar maanden weer te eten? Blijf gewoon weg. Ga niet als een gek in de rij staan alsof het een attractie is. Maak zelf eens een mooie kast. Moet u wel even naar de bouwmarkt. Maar daar is het hoe dan ook rustiger dan bij de IKEA. U hebt alle tijd om het zelf te maken en als het niet mooi wordt, maakt dat niets uit. Het is geen eerste levensbehoefte. Nog een voordeel: u hoeft zich ook een keer niet te ergeren aan het in elkaar zetten van een foeilelijke kast die na een paar maanden scheef zakt omdat je op onverklaarbare wijze vijftien schroeven over hebt. Heerlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s