Coronacolumn #51: Kroegperikelen

Veel ondernemers zijn de dupe van de coronamaatregelen. Uitbaters van cafés en restaurants bijvoorbeeld. Zij hebben nu geen inkomsten en sommigen zijn ook niet tevreden met de steun die de overheid ze zegt te gaan bieden. Sommige ondernemers staan zo machteloos, dat ze moeten gaan dreigen.

De uitbater van de Drie Gezusters in Groningen, die naast dit bekende etablissement ook nog 50 andere horecazaken bezit en daarmee de grootste kroegbaas van Nederland is, dreigt dat hij zijn cafés per 1 juni weer opent als de overheid niet met geld over de brug komt. Hij heeft vierduizend euro gekregen, dat vindt hij te weinig. Minister De Jonge reageerde persoonlijk. “Zo kun je natuurlijk niet samenwerken,” zei hij. “We hebben een gezondheidscrisis te bestrijden, die is niet per 1 juni weg.” Gek genoeg zegt hij niets over steun.

Maar ik zit de dreigementen van de horecabaas niet goed te praten. Ik snap dat hij moeite heeft om zijn hoofd boven water te houden en zijn tweeduizend man personeel binnen boord wil houden. Wat ik niet snap, is dat hij met zoiets heftigs dreigt. Het klinkt onschuldig, maar het openen van cafés vormt een groot gevaar voor de volksgezondheid op dit moment. Zeker ook, omdat er vast genoeg mensen zijn die een biertje gaan pakken als hun favoriete café toch weer open is. “We worden toch niet ziek.” De kroegbaas zou moeten snappen dat hij mensen aanzet tot het doen van onverstandige dingen. Dat is ook precies de reden dat z’n zaken nu dicht zijn.

Hij zegt dat hij niet alleen staat. Dat er inmiddels honderden horecagelegenheden van plan zijn de deuren weer te openen. En hij verwacht dat meer ondernemers mee gaan doen met de ‘actie’.

De journalist van het dagblad vroeg ook nog of hij tevreden zou zijn als het Kabinet zegt dat de zaken weer open mogen, mits ze anderhalve meter afstand kunnen waarborgen. Daar antwoordde de man simpelweg op dat hij niet gelooft in een anderhalve meter-samenleving omdat het “niet bewezen is dat het werkt.” Je kunt het toch proberen, oelewapper? Hij walst gewoon volledig over de belangrijkste maatregel heen.

Als ik het artikel nog eens overlees, tekent zich een man af die de ernst van de situatie volledig onderschat. Tragisch. Stuur die man een dagje naar een willekeurig ziekenhuis. Net of het Kabinet er lol in heeft om dit soort maatregelen te moeten nemen.

Waar ik de kroegbaas wel gelijk in geef, is dat het Kabinet sloom reageert als het gaat om de steunpakketten. Maar dat geldt niet alleen voor zijn sector, maar voor vele sectoren. En niet alleen nu, maar ook in het verleden. Daarbij doel ik op de steunpakketten voor de aardbevingen in Groningen. Hij is echt de enige niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s