Coronacolumn #62: Normaal

Het is weer zo ver. In Madagaskar hebben ze het lek boven. Ze hebben een wondermiddel tegen corona gevonden. Maar juicht u niet voor de zoveelste keer te vroeg: de rest van de wereld lacht ze vierkant uit.

Ik neig, wat betreft het vormen van mijn mening, toch de kant van de rest van de wereld op te gaan bewegen. Dat heeft niets te maken met de rest van de wereld, maar meer met het feit dat het drankje gemaakt is op basis van ‘verschillende planten en kruiden.’ Dan weet ik eigenlijk al genoeg. Wel fijn dat iedereen een duit in het zakje probeert te doen, maar als de Wereldgezondheidsorganisatie zelfs afraadt het drankje te nuttigen, ben ik weg. Ondertussen prijst de president van Madagaskar het drankje aan en pimpelt hij vrolijk op de nationale televisie. Moet hij weten. Het is vast niet zo slecht voor je als bleekmiddel.

Dit soort nieuwtjes zullen de komende maanden blijven opduiken, vermoed ik. Net als de dagelijkse ziekenhuisopnames en het dodental, nieuwe ontdekkingen aangaande het virus en verruimingen of juist beperkingen van de maatregelen.

Maar ik merk, doordat ik het nieuws al een tijd redelijk op de voet volg, dat het virus ons iets minder in z’n greep houdt. De journaals openen met nieuws dat niet gerelateerd is aan het coronavirus, zoals gisteren bijvoorbeeld de tragische dood van enkele kitesurfers in Scheveningen. Dit nieuws domineerde ook de voorpagina’s van de websites van de dagbladen, terecht overigens.

Ook in de talkshows, waar het de afgelopen maanden over bijna niets anders ging dan het virus, komen andere onderwerpen aan bod. Artiesten worden bijvoorbeeld ook uitgenodigd om een liedje te zingen. Dit heeft overigens nog wel te maken met corona, want daar ging het desbetreffende liedje over. Maar er is gewoon een verandering gaande.

Misschien komt het ook wel doordat we nu weer in een soort ‘tussenperiode’ zijn beland. De maatregelen zijn sinds deze week iets versoepeld. Omdat het bij de meeste mensen twee weken duurt voordat ze ziek worden, is het afwachten geblazen of de ziekenhuizen weer voller gaan stromen. Dat was ook al zo toen de maatregelen net waren ingevoerd en er afgewacht moest worden of ze effect zouden hebben.

Maar of het daar echt aan ligt, weet ik niet. De nieuwigheid is er een beetje af en we zijn wat bekomen van de schrik. Er lijkt weer veel meer vooruitgekeken te worden, en dat is wat mij betreft positief. Er komt een periode dat ons leven niet meer beheerst wordt door het virus, al is het nog wel onder ons. Dat wordt een interessante tijd. Zal het ‘nieuwe normaal’ uiteindelijk toch normaal worden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s