Coronacolumn #63: Vakantiepret

Gisteren schreef ik dat ik merk dat we over de grootste coronaschok heen zijn en dat het virus ons leven en het nieuws iets minder lijkt te beheersen. Ik had de column nog niet gepubliceerd, of dit signaal werd nogmaals bevestigd.

De oeverloze Pietendiscussie laaide weer op. De discussie die  de Nederlandse bevolking altijd weer in tweeën splijt. Of eigenlijk in drieën. De eerste groep vindt stellig dat Zwarte Piet hoort bij een Nederlandse traditie (hoe ze dat voor zich zien is mij een raadsel, want het uiterlijk van de hulp van Sinterklaas is nadat ‘ie bedacht werd heel vaak veranderd) en niet mag veranderen. De tweede groep kan er begrip voor opbrengen dat mensen zich erdoor gekwetst voelen, maar maakt het niet zoveel uit en de derde groep vindt dat we de zwart geschminkte personages zo snel mogelijk moeten lozen.

Ik wil er niet teveel woorden aan vuil maken, maar ik schoot een beetje in de lach om de reacties die de redactie van regionale omroep RTV Noord voor de kiezen kreeg, toen ze meldden dat de gemeente Groningen vanaf dit jaar geen Zwarte Pieten meer wil tijdens de intocht. Sommige mensen trokken de conclusie dat RTV Noord het eens was met de gemeente en dus fout zat. Een conclusie die op totaal niets is gebaseerd, gezien RTV Noord het nieuws zonder mening bracht. Uiteraard, want goede nieuwsplatforms geven hun mening niet. Dat zou een mooie boel worden. Daarnaast zou de zender volgens een van de internetpiraten ‘onder censuur staan van de regering, net als alle andere zenders en dagbladen.’ Daardoor zouden ze dit moeten melden. Hahaha.

Als ze hadden gemeld dat de gemeente besloten had nog een paar jaar door te gaan met Zwarte Piet, waren diezelfde klagers vast helemaal in de gloria geweest. Ik durf te wedden dat RTV Noord dan ineens een topzender geweest zou zijn volgens hen. Ik vraag me ondertussen vooral af of de intocht überhaupt door kan gaan.

Voor het zover is, staat ons eerst nog een lange zomer te wachten. Een zomer zonder die gewilde buitenlandse vakantie. Hoewel?

De directeur van Corendon heeft wel een oplossing om toch aan die, mijns inziens ietwat overbodige wens, te voldoen. Vakantiegangers vlak voor vertrek een snelle coronatest laten doen en hup, het vliegtuig in. Eenmaal in het verre buitenland mogen de gasten het resort niet meer uit. Geen gevaar!

In de eerste plaats schijnen die sneltesten totaal onbetrouwbaar te zijn. Maar wat ik me vooral afvraag is wat er aantrekkelijk is aan een vakantie waar je verplicht opgesloten moet zitten. Waar doet me dat aan denken? Ja! Het doet me denken aan een quarantaineperiode tijdens een virusuitbraak. Daar ga je je toch niet moedwillig weer instorten? Ik weet in Nederland duizend-en-één plekjes waar je heerlijk kunt vertoeven en alle vrijheid hebt. Maar begrijp me niet verkeerd: om mijn part gaan de mensen die normaal naar Spanje gaan, daar dit jaar weer heen. Opgesloten of niet. Dan heb ik geen last van ze tijdens mijn vakantie in eigen land. Dank Corendon!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s