Coronacolumn #65: Smet

Het staat nu onomstotelijk vast: corona is overdraagbaar van mens op dier. Waarschijnlijk wel in mindere mate, maar nadat er nertsen besmet waren geraakt, zijn nu ook al drie katten en een hond besmet.

Minister Schouten heeft nu dan ook gezegd dat je van je huisdier af moet blijven als je verschijnselen hebt. Als je bewezen besmet bent met het coronavirus en je hebt een gezin, dan moet je in isolatie uitzieken. Vroeger kon je trouwe viervoeter je nog van wat gezelschap voorzien. Ook dat is er dus niet meer bij. De eerste Hollandse coronahond had een baasje met verschijnselen. Ze hebben het diertje moeten laten inslapen wegens ademhalingsproblemen. De drie coronakatten liepen in de buurt van de besmette nertsenfokkerij rond.

Ook als je niet ziek bent is nog steeds het advies zo veel mogelijk thuis te zijn. Tenzij het niet anders kan. Ik had gisteren zo’n moment. In dit geval ging het om een radioprogramma. Dat wordt nou eenmaal in een studio gemaakt. Heel fijn om buitenshuis eens iets anders te doen dan wandelen of fietsen. Wat wel een gekke gewaarwording is: nadat je terugkomt van een plek waar veel verschillende mensen komen, voel je je heel vies. Raar, want op zulke plekken komen was tot twee maanden geleden nog de normaalste zaak van de wereld. Het is een smerig idee dat iedereen overal met z’n tengels aan zit op zo’n plek. Er staat wel desinfectiemiddel, maar dat zit in een flesje dat iedereen vast moet pakken om het op de handen te kunnen spuiten. Het voelt dan niet echt schoon. Enorme aanstellerij eigenlijk, maar als je echt last van smetvrees hebt, lijkt me het helemaal problematisch. Ik begin er ook steeds meer last van te krijgen. Irritant.

Ik ben ook blij dat ik mijn rijlessen plus examens in december heb afgerond. Achteraf op het nippertje. Ik zou het vreselijk vinden om in een auto te moeten rijden waarin andere leerlingen over het stuur hebben zitten rochelen en zweten. Dat wordt dan wel schoongemaakt met desinfectiemiddel en doekjes, maar toch. Het zorgt voor datzelfde vieze gevoel als het gevoel dat ik krijg in een gemeenschappelijke ruimte.

Over rijlessen gesproken: examenkandidaten laten rampenorganisatie CBR overuren draaien. De achterstanden – die er voor de coronacrisis al waren – worden noodgedwongen in rap tempo weggewerkt, nu rijexamens weer mogen. Ze hebben de afgelopen vier dagen tachtigduizend boekingen voor examens binnengekregen. Tien keer zoveel als normaal. Dat wordt flink aanpoten. Dan werken die lui ook eens hard. Ik heb vijfentwintig weken moeten wachten op één handtekeningetje. Ik mag van geluk spreken dat ik überhaupt afgereden ben. Doemt gelijk weer de vraag op: hoe zit het met de hygiëne tijdens zo’n examen? Daar hebben ze een oplossing voor. Zowel de examinator als de kandidaat hebben een mondkapje voor tijdens het examen. Nog meer zweten dus, tijdens dat toch al zweterige examen. Ik heb medelijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s