Coronacolumn #67: Medeleven

Er zijn veel onzichtbare coronapatiënten. Deze zieken zijn niet zo ziek dat ze naar het ziekenhuis moeten, maar zijn wel zodanig ziek dat ze klachten hebben. Dat ze er waren wisten we al, maar er wordt ons over dit soort patiënten steeds meer duidelijk.

Deze mensen zijn over het algemeen niet getest, dus dat ze besmet waren met corona was slechts een aanname. Maar de vele patiënten die niet getest zijn, hadden wel corona-achtige klachten, waardoor je kunt concluderen dat ze wel degelijk corona hadden en niet een gewoon griepje. De klachten van deze milde patiënten houden echter langer aan dan gedacht. De klachten blijven zelfs zo lang, dat mensen die in maart besmet zijn geraakt, er nu nog van ondersteboven zijn. Van na een stukje lopen buiten adem zijn tot zorgwekkende hartproblemen. Het is nogal wat.

Al doende leert men, is het spreekwoord. Dat lijkt ook op te gaan voor deze situatie. Als je niet in het ziekenhuis terechtkomt worden je klachten bestempeld als ‘mild’. Moeten we dat nog wel zo noemen? Want als je niet in het ziekenhuis ligt, wil dat niet zeggen dat je binnen twee weekjes over het ‘griepje’ heen bent. Ik ben benieuwd hoeveel werk de gezondheidszorg nog gaat hebben van mensen die ooit besmet zijn geraakt en daar dus nog heel veel klachten van hebben.

Persoonlijk ken ik nog geen coronapatiënten, dus dit soort verhalen komen tot mij via de nieuwskanalen. Zij plaatsen hun artikelen ook vaak op Facebook. Ik zie heel veel mensen onder dat soort berichten een nieuwe variant op het liken gebruiken. Er was naast de ‘leuk-knop’ al een optie om iets bijvoorbeeld ‘geweldig’, ‘verdrietig’ of ‘grappig’ te vinden. Daar is nu eentje bij gekomen. Je kunt je medeleven betuigen.

Het is nogal raar om verdrietig te zijn om een verhaal van iemand die je nauwelijks kent. Op Facebook lees je massa’s verhalen van mensen die jou onbekend zijn. Als ik die optie gebruik ben ik het ook vaak niet, maar gebruik ik ‘m om mijn medeleven te betuigen. Een echte medeleven-knop is daar veel geschikter voor! Ik zou deze nieuwe knop best willen gebruiken, maar ik kan het niet. Die optie mist op zowel mijn telefoon, als op de computer. Ook de app updaten helpt niet. Dus als u mij de verdrietig-knop ziet gebruiken op Facebook, ga er dan maar vanuit dat ik mijn medeleven wil tonen en dat ik niet in tranen achter de computer zit. Anders heeft u misschien de neiging om met mij mee te leven. En dat moeten we ook niet hebben. Nergens voor nodig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s