Coronacolumn #68: Hemelvaarthitte

Wat heeft u liever? Dat het de komende tijd pijpenstelen regent, guur is en binnen zitten geen enkel probleem is, of dat het iedere dag dertig graden is en de behoefte aan vakantie met de minuut toeneemt?

De zomer is in aantocht, want de komende tijd stijgt het kwik met regelmaat boven de twintig graden. In de zuidelijke provincies, die nog altijd het meest getroffen zijn door corona, wordt het op Hemelvaartsdag zelfs achtentwintig graden. Maar op een terras in de zon zitten, is er even niet bij. Is zomerweer onder deze omstandigheden nog wel fijn? Ik denk dat het een beetje ligt aan de situatie. Als je ziek te bedde ligt, is een temperatuur boven de vijfentwintig graden hoe dan ook onprettig. Het zal niet bevorderlijk zijn voor het afnemen van de hevige hoofdpijn die het virus schijnt te veroorzaken. En de koorts daalt ook niet als je in een bloedhete slaapkamer ligt. Maar als er niets met je aan de hand is, wat voor het grootste deel van de bevolking nog altijd geldt, zijn deze vooruitzichten heerlijk. Ook als er wat minder mogelijkheden zijn om van het weer en de vrije dag te genieten. 

Ik hoorde overigens iemand zeggen dat het zo vreselijk is dat we Hemelvaartsdag ook al niet kunnen ‘vieren’. Zijn er, de zeer gelovigen uitgezonderd, veel mensen die stilstaan bij deze dag dan? We moeten niet doen alsof een feestdag als deze net zo’n lading heeft als de Kerstdagen. Normaal gesproken was het vast geen traditie om met de hele familie een ‘Hemelvaartontbijt’ te nuttigen of om op Hemelvaartsdag samen te gourmetten. Ik heb een periode op een Katholieke school gezeten (die was het meest dichtbij), en zelfs daar kan ik me niet herinneren dat we iets deden rond Hemelvaartsdag. Alleen het verhaal ervan werd ons ieder jaar weer verteld. Dus dat kwam ons op den duur de neus uit. 

Terug naar het weer. Ik denk dat mensen die ’s zomers naar het hete buitenland gaan, en dat zijn er nogal wat, er sowieso wel op zitten te hopen dat we deze zomer weer Spaanse taferelen gaan meemaken. Hete dagen en zwoele nachten. Als we het patroon van afgelopen zomer vasthouden, hebben we helemaal geen buitenland meer nodig. Maken deze mensen ook eens een hete Nederlandse zomer mee. Dus is het dan fijn dat het lekker weer wordt? Ja! Laten we er maar blij om zijn. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s