Coronacolumn #71: Doodgereden

Als ik aan het wandelen ben, wat ik tegenwoordig met regelmaat doe, zie ik steeds meer dode beesten langs de weg liggen. Vandaag op een stukje van een kilometer wel een stuk of drie.

Het zijn ook een heleboel verschillende beesten. Konijntjes, hazen en eekhoorntjes, maar ook gevogelte en ronduit ranzig ongedierte als ratten. Die laatste inclusief vliegen rond het kadaver. Mijn hersens verbinden deze dode dieren direct aan een coronabesmetting. Totaal idioot natuurlijk, want dat is bijna onmogelijk. Maar het gebeurt, ik kan er niets aan doen.

Toch heeft het wel met corona te maken, denk ik. En dan vooral met het gedrag van de mens nu er corona heerst. Doordat mensen veel minder buiten zijn (geweest), voelen dieren zich veel vrijer en zijn ze minder op hun hoede. Je ziet het zelfs bij schapen en hun lammeren. Voor corona wisten ze meestal niet hoe snel ze weg moesten rennen als er een mens in de buurt kwam. Soms had je mazzel en kon je ze met veel moeite lokken. Als je ze bijvoorbeeld gras voorhield dat je achter het hek plukte. Verser, langer en groener dan het gras in de weide waar ze lopen. Het gras is altijd groener (en lekkerder) aan de andere kant van het gaas. Nu komen ze uit zichzelf op je af. Je hoeft ze niet eens gras voor te houden. Ook vogels vliegen pas veel later van de weg als je met de auto komt aanstormen. Blijkbaar zijn ze soms dus te laat. Minder mensen betekent minder alertheid onder dieren, blijkbaar.

Maar dat gaat veranderen. De stranden waren gisteren overvol. Wat mij vooral ergert is dat ik weinig mensen actief bezig zie met afstand houden. Het is dat ik met een boog om ze heen loop, anders gaat het mis. Dat gaat nog ruzies veroorzaken. Mensen die commentaar krijgen dat ze niet aan de kant gaan en dan om zich heen gaan slaan omdat ze niet tegen terechte kritiek kunnen. De lontjes zijn kort. Zeker op een warme dag als gisteren. Iedereen wil ervan genieten.

Maar we mogen niet zondigen. Op Twitter schreven sommige mensen dat men goed bezig is, door het zo druk te laten worden. “Een dikke middelvinger naar de regering. Ha!” Maar de regering neemt de maatregelen voor ons eigen bestwil. Waarom snappen mensen niet dat deze situatie zeer weinig met politiek te maken heeft? Omdat de laatste generaties Nederlanders nog nooit in een crisissituatie hebben gezeten.

Zou die tweede golf er komen? Als we het bij enkele zonnestraaltjes overal te druk laten worden en geen afstand willen houden wel. Gaat de hele toestand weer op slot. En dat is ronduit kloten. Wel rustiger voor de dieren trouwens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s