Coronacolumn #72: Irma

Kan iemand mij vertellen wat er in vredesnaam leuk is aan een gebarentolk van de overheid die doodgewoon haar werk goed doet? Moet zij de hemel in geprezen worden, moet zij toegelachen en -gejuicht worden alsof zij degene is die het vaccin persoonlijk in elkaar zal draaien? Ik schets het wel heel zwart-wit, maar de manier waarop deze vrouw bewierookt wordt is toch vrij overdreven?

Ik schreef hier trouwens al eerder over. Toen zei ik dat mensen lachen om iemands taal. De gebarentaal. Dat vond ik ongepast. Nu gaat de hype vooral over mevrouw Sluis zelf. Het is zo gegroeid dat ze nu ook een eigen liedje heeft, gemaakt en uitgevoerd door de Drentse band Mooi Wark. Oh, Irma, heet het. En dat is blijkbaar zulk groot nieuws dat zelfs Op1 er aandacht aan besteedde gisteren.

Voordat u denkt dat ik totaal humorloos ben: ik heb niks tegen Irma, ze doet haar werk meer dan leuk. Je ziet dat ze er plezier in heeft. En ze maakt het begrijpelijk voor iedereen. Ook als je niet slechthorend en dus de gebarentaal onmachtig bent, begrijp je ongeveer wat ze bedoelt. Het gaat me dan ook niet om haar.

Het gaat me om de mensen die hiervan een grote grap willen maken en in paniek raken als ze wordt vervangen door een ander. Het gaat in dit geval om de boodschap die ze te vertellen heeft. Een boodschap die veel mensen afgelopen Hemelvaartsdag niet opgevolgd hebben. Anderhalve meter, niet met teveel mensen op elkaar. Als ik fiets moet ik regelmatig de berm in omdat een tegenligger mij de ruimte niet gunt. Als je er dan wat van zegt, kijken ze je schaapachtig aan. Ik zie met regelmaat mensen die op straat met elkaar staan te praten. Niet twee mensen, maar minstens vier of vijf op onvoldoende afstand van elkaar. Doe dat nou niet. Het gaat weer mis, als we niet uitkijken. Ik wil, net als iedereen, een beetje vrij zijn deze zomer. Daarom blijft voorzichtigheid en gehoorzaamheid van groot belang.

Ik wil niet iedereen over één kam scheren, als ik ergens een hekel aan heb is het wel daaraan, maar veel mensen zien de doventolk slechts als ‘lichtpuntje’. Luisteren ze wel goed naar de belangrijke boodschap die ze brengt? Dat is namelijk dezelfde als die van het Kabinet. Wat versoepelingen, maar niet teveel.

Irma weigert ondertussen te praten met de roddeljournalistjes van Boulevard. Ze wil geen bekendheid, maakte ze laatst zelf bekend. Ze heeft wel getolkt voor de eerste Nederlandse lockdown-film. Dit hoopt ze in de toekomst vaker te doen. Zo zet ze haar bekendheid in om meer te betekenen voor de dovengemeenschap. Heel verstandig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s