Coronacolumn #74: Tegen!

We moeten het eigenlijk nog altijd van China hebben als het gaat om vooruitkijken. Zij liggen enkele maanden voor op ons, wat betreft de coronacrisis. We zouden beter naar ze moeten luisteren, zeker nu we in rustiger vaarwater zitten en tijd hebben om daarnaar te kijken.

Onderzoekers in Hongkong hebben aangetoond dat van besmettingen op meer dan zevenduizend mensen er slechts één in de open lucht heeft plaatsgevonden. Voor de rest allemaal binnen. Die buitenbesmetting gebeurde ook nog bij iemand die een lang gesprek voerde met een besmet persoon. Kunnen we buiten dus iets vrijer worden? Daar begint het op te lijken.

Bovenstaande tekst is overigens geen betoog om alle regels buiten los te laten. Er zijn nog onzekerheden wat betreft deze studie, dus het zou aan de gevaarlijke kant zijn om de regels buiten ten opzichte van binnen aan te passen. Daarvoor is het nog te vroeg.

We hebben afgelopen week gezien dat mensen zich überhaupt meer vrijheid permitteren, zodra de regels versoepeld worden. Zowel binnen als buiten. Niet in de laatste plaats omdat een deel van de bevolking zich tegen de lockdown begint te keren. Dat deze echter nog steeds van belang is, blijkt wel weer. Twee weken geleden zaten flink wat mensen in Duitsland in een kerk en daarvan hebben nu honderdzeven mensen corona.

Mensen die tegen de lockdown zijn, geven ook de schuld aan de nieuwsvoorziening. Al bijna drie maanden houden veel sites iedere dag een liveblog over het coronavirus bij. Met daarin, als dagelijks terugkerend bericht, het aantal coronadoden en het aantal ziekenhuisopnames. Die hoeveelheid is, nu we niet middenin een besmettingspiek zitten, te verwaarlozen. Nu het Kabinet regelmatige persconferenties niet meer van belang acht, zijn deze dagelijkse liveblogs toch ook overbodig geworden? De echte crisis is (even) voorbij. Lockdown-tegenstanders zeggen dat mensen onrustig en bang worden gemaakt door dit vele coronanieuws. Daar zit wat in.

Maar de theorie dat mensen bang worden van het nieuws, tekent zich over het algemeen dus niet af op straat, gezien het feit dat ik heel vaak mensen de regels aan hun laars zie lappen. Dat is toch tegenstrijdig?

Wat sommige lockdown-tegenstanders ook zeggen, is dat ze het als complot van de overheid zien. Dat deze situatie ze goed uitkomt en dat ze ons kapot willen maken. En de economie erbij. Dat lijkt mij onwaarschijnlijk voor een rechtse partij. Die zijn er toch bij gebaat om de economie zo goed mogelijk zelfstandig te laten draaien?Hoewel ik de theorieën om tegen de lockdown te zijn niet erg overtuigend vind, ben ik het wel eens met het feit dat dagelijkse liveblogs nu overbodig zijn. Dan popt wel gelijk de vraag op: zijn deze dagelijkse columns nog wel levensvatbaar? Begonnen in crisistijd, maar het ergste is geweest. Tja. Doordat er nog zoveel nieuws verschijnt over corona, zit er voor mij altijd iets interessants tussen om over te schrijven. Het bovenstaande verhaal over de buitenbesmettingen bijvoorbeeld. Materiaal te over om nog even door te kunnen. Gelukkig, want ik vind het boeiend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s