Coronacolumn #76: Haat

Wat lees ik nu? De Air France-KLM-topman krijgt toch een geldbonus. Hij heeft al eens eentje geweigerd, maar het gaat hier weer om een andere bonus. Begrijpt u het?

Nederland stemde als aandeelhouder tegen een bonus voor de baas, maar had geen schijn van kans tegenover de andere aandeelhouders. De Nederlandse Staat beheert slechts veertien procent van alle aandelen. Aangezien eenentachtig procent van de aandeelhouders voor stemden, had Nederland geen schijn van kans. Wellicht dachten de andere aandeelhouders dat die twee tot vier miljard euro uit onze staatskas enkel bedoeld was om de topman te spekken. Foutje!

Waarom wordt hier eigenlijk nog over gestemd? Het luchtvaartbedrijf schijnt de Nederlandse steun hard nodig te hebben, dus ga ik er voor de gemakkelijkheid vanuit dat er binnen het bedrijf geen geld is. Als dat er niet is en je dus afhankelijk bent van steun, draai je ieder dubbeltje toch twintig keer om? En peins je er toch niet over om een topman, die al niet op een houtje hoeft te bijten, extra geld toe te stoppen. Ik snap er geen bal van. En als het nou nog om een eurootje of tienduizend zou gaan, alla. Maar het gaat om bijna acht ton. Ik neem aan dat dit bedrag van de toegezegde steun af gaat. Schandelijk.

Over schandelijk gesproken. Heeft u de reacties gelezen op het overlijden van de moeder van de minister-president? Er zaten ronduit walgelijke tussen. Hoe sommige mensen die reacties überhaupt kunnen verzinnen, is mij een raadsel. Iemand stelde bijvoorbeeld dat dit een afstraffing was op zijn coronabeleid. Een ander sprak de hoop uit dat de premier zelf ook gauw naar de eeuwige jachtvelden zou gaan.

RTL Nieuws besteedde aandacht aan de reacties die onder hun bericht op Facebook verschenen. Ik moet, voordat ik hierop in ga, eerlijk toegeven: ik ben niet zo gesteld op hun manier van nieuws brengen. Op het serieuze deel van hun website schiet mijns inziens te vaak een bericht door van het dubieuze deel van de redactie, die van Boulevard.

Maar nu moet ik toch zeggen dat ze goed bezig waren. De redactie heeft een artikel geschreven waarin ze vertellen wat ze doen tegen belachelijke reacties. Ze hebben bijvoorbeeld mensen gebeld en gevraagd waarom ze zo reageerden. Sommigen reageerden stamelend of hingen direct op, anderen krabbelden een beetje terug en weer iemand anders zei dat ‘kritiek er nou eenmaal bij hoort als je premier bent’.

Özkan Akyol zoekt ook regelmatig contact met lezers die haat verspreiden onder zijn columns en berichten, maar dit soort artikelen zie ik niet vaak bij grote nieuwssites en het siert RTL Nieuws. Heel goed dat ze contact zoeken met deze mensen, want dit moet stoppen. Hoe erg je iemand ook haat. Stel je voor: ik zou hierboven ongenuanceerd mijn mening verkondigen over Air France-KLM. Dat zou belachelijk zijn. Dat doe ik niet. Niet verfijnen maakt meer kapot dan je lief is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s