Coronacolumn #78: Komieken

Als je iets goed af wil ronden, moet de cirkel aan het einde rond zijn. Dat wordt vaak gezegd. Ik weet niet zeker of dat echt moet om iets naar tevredenheid af te sluiten, ik sta nog maar een het begin van alles. Maar ik kan me er iets bij voorstellen.

Een man als Youp van ’t Hek begint, naar eigen zeggen, wel aan het laatste hoofdstuk van zijn carrière. Hij zegt dat hij dit jaar voor het laatst de Oudejaarsconference doet en daarna nog één voorstelling gaat maken. En dan is het klaar. Of dat echt gaat gebeuren, is afwachten. Veel artiesten maken zich schuldig aan het Heintje Davids-effect.

Maar het is onzeker of die allerlaatste Oudejaarsconference er komt. Youp wil er eigenlijk vanaf, omdat er waarschijnlijk bijna geen publiek bij kan zitten door de coronamaatregelen. Veel publiek is essentieel voor cabaret, volgens hem. Maar is dat wel zo? Sommige cabaretiers hebben inmiddels inventieve oplossingen bedacht. Paul Haenen nodigt de toegestane dertig mensen uit in zijn eigen theater en laat de rest, tegen betaling, meekijken met zijn voorstelling. Zo heeft hij én lachers om grappen te timen én veel mensen die het kunnen zien.

Ook cabaretduo Van der Laan en Woe maakt gebruik van de moderne middelen. Zij maken het onvolprezen satirische programma Even tot hier en lieten het publiek daarin altijd een actieve rol spelen. Het moest quizvragen beantwoorden, er zaten experts die praatten over bepaalde onderwerpen en ook konden ze hun grappen timen op het gelach van de mensen. Hoewel veel mensen op één plek nu niet kan, zit het publiek er toch gewoon bij. Niet live, maar in een hele grote Zoom-vergadering, via beeldbellen dus. Ze lachen en doen mee met de quiz. Het programma is niet ingestort. Integendeel: het is eigenlijk alleen nog maar beter geworden. Hartstikke innovatief.

Zoiets zou Youp ook kunnen doen. Zijn Oudejaarsconference trekt vast, zoals altijd, een miljoenenpubliek. Laat ze via beeldbellen meelachen! Het is daarnaast ook bekend dat veel cabaretiers begonnen zijn in kleine zaaltjes. Er kwam geen hond op ze af. Ze hebben het publiek voor ze gewonnen door jarenlang door te gaan en te blijven dromen. Youp zegt dit ook altijd. Hij heeft tien jaar moeten volhouden, totdat hij in de grote theaters mocht spelen.

De cirkel zou dan toch mooi rond zijn? De allerlaatste Oudejaarsconference, met een klein publiek. En als hij meer lachers wil, kan hij gebruik maken van Zoom. Dat zou zorgen voor een mooie, intieme sfeer. En het zou een perfect beeld geven van dit jaar. Dat is precies waar een Oudejaarsconference voor staat, een beeld scheppen van een jaar. Ik zou het wel weten, als ik hem was. Een unieke kans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s