Coronacolumn #79: Druppeltjes

Het zal je werk maar zijn. Onderzoek doen naar druppeltjes in de lucht. Een onderzoek naar hoe lang die druppeltjes er blijven hangen en wat daarvan het effect is.

De Universiteit van Amsterdam betwijfelt namelijk of het wel zo verstandig is om cafés te heropenen, aanstaande maandag. Volgens de universiteit kunnen hoestdruppeltjes minutenlang in de lucht blijven hangen, en dat is een potentieel gevaar. Het RIVM denkt dat het wel meevalt. De professors raden in ieder geval aan om zoveel mogelijk te luchten, door het openzetten van ramen bijvoorbeeld. Dan verdwijnen de hoestdruppeltjes twee tot tien keer zo snel. De universiteit moet zich hoe dan ook neerleggen bij de versoepelingen, want het RIVM bepaalt.

Een druppeltjesonderzoek. Het klinkt smerig. Maar of het overbodig is? Ik heb geen idee. Ik ga de komende tijd sowieso niet naar binnen op een plek weer meer dan tien mensen zijn. Veel te link. Een beetje de kat uit de boom kijken. Afwachten wat er gaat gebeuren als de versoepelingen een tijdje van kracht zijn. Blijft het goed gaan? Dan wil ik het weer in overweging nemen. Ik ben een mietje. Ja, dat klopt. En ik heb er geen problemen mee.

Ik snap overigens niet waarom het RIVM het aanpakt zoals ze het aanpakken. Ze gooien nu alle cafés en restaurants in heel Nederland tegelijk open. Als ik hen was, had ik dat in regio’s gedaan. Dan kun je kijken of het in die bepaalde regio goed blijft gaan en een ontstane coronahaard meteen in de kiem smoren. Maar in welke regio begin je dan? In het zuiden, omdat het virus daar al heftig heeft huisgehouden en nu waarschijnlijk nog steeds meer aanwezig is dan in het noorden? Als je het in andere delen van het land doet, is de kans groot dat er weinig gebeurt, omdat er in den beginne al minder mensen besmet waren. In ziekenhuizen in Groningen liggen bijvoorbeeld  inmiddels helemaal geen coronapatiënten meer. Het lijkt daar redelijk te zijn verdwenen.

Het zorgt hoe dan ook voor zowel zure monden als scheve gezichten, want de horeca in de ene regio heeft wel weer omzet en de andere moet nog dicht blijven. Je kunt met zo’n strategie lang niet iedereen tevreden stellen.

Hoe zal het gaan lopen? Over twee weken weten we voorzichtig meer. Ondertussen gaan de druppeltjesonderzoeken door. Misschien wordt de conclusie dat er alleen buiten nog gehoest mag worden. Bordjes in de zaak met Verboden te hoesten. Of er worden in cafés speciale hoesthokken gebouwd. Zo wordt hoesten het nieuwe roken. Van meeroken werd je al ziek, nu wordt je het ook van meehoesten. Kuchel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s