Coronacolumn #80: Prinsheerlijk

Hoe protesteer je tegen de maatregelen die genomen zijn om het coronavirus tegen te gaan? Simpel. Door je gewoon niet aan de maatregelen te houden. Dat kan ik ook verzinnen. Maar het is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

In Den Haag protesteerden gisteren mensen tegen de lockdown, tegen de regering in het algemeen en tegen 5G. Wat dat laatste toch met corona te maken heeft, begrijp ik nog steeds niet. Hoe dan ook: de boze en zich waarschijnlijk machteloos voelende mensen protesteerden door in groepen bij elkaar te gaan staan. De politie slaagde erin één van de groepen in te sluiten en arresteerde zevenendertig mensen, waarvan vijfendertig vanwege de overtreding van de wet openbare manifestaties en twee vanwege ‘andere feiten’. Ze werden afgevoerd in – jawel – busjes. Maar geen paniek. Ze kregen allemaal een mondkapje voordat ze het busje in moesten. Helemaal gratis. Daar zullen ze blij mee zijn geweest…

Nee, het overtreden van de regels gaat een stuk makkelijker als je beroemd of rijk bent. Of allebei. In België loopt een prinsje dat hiervan een voorbeeld is. Hij moest toch echt een reünie met vrienden en kennissen bijwonen in Spanje. Een dag later had hij klachten en weer een dag later testte hij positief op het virus. Dat is wel gek, want het duurt na besmetting meestal een week of twee voordat je symptomen hebt. In dat geval heeft hij in Spanje weer een fijn coronahaardje veroorzaakt door mensen te besmetten. Waarom mocht hij België eigenlijk uit? Ze zitten potdicht. Nog veel dichter dan Nederland. Waarom worden er voor dit soort snobs uitzonderingen gemaakt? In dit geval heeft hij het leuk ingekleed. Zijn reisje naar Spanje was ‘een professionele verplaatsing, voor een stage in een bedrijf’. Dat hij aldaar op een feestje belandde, kon hij ook niet helpen. Groepsdruk waarschijnlijk.

Tot slot een nogal opzienbarend bericht vanuit de plek waar het allemaal begonnen is, dachten we. Onderzoekers schijnen nu zwart op wit te hebben dat het marktje in Wuhan alleen maar een grote verspreider is geweest van het virus en dat het dus ergens anders ontstaan is. Dit nieuws doet natuurlijk ook de geruchten dat het virus is ontwikkeld in een laboratorium weer oplaaien, met dank aan Trump.

Waar het echt ontstaan is, weet niemand en daar gaan we volgens de onderzoekers ook niet meer achter komen. Of het dan misschien toch door 5G komt, zullen we dus ook nooit te weten komen. Dat is dan automatisch een reden minder om te moeten demonstreren. Wel zo rustig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s