Coronacolumn #81: Pinksterregen

Op een mooie Pinksterdag

Als het even kon…

Het bekende liedje van Annie M.G. zit al dit hele weekend hardnekkig in mijn hoofd. Bij u nu waarschijnlijk ook. Graag gedaan.

Gisteren nog heel even geen cafés of restaurants open. De staatssecretaris riep zelfs op om vandaag de terrassen te gaan bezoeken en zo de ondernemers te steunen. Hartstikke goede oproep, maar ik ben heel benieuwd of het storm gaat lopen. Reserveren om binnen te zitten is verplicht, maar buiten niet. Wordt het niet te druk? Rijen voor cafés om te wachten tot er een plekje vrij is? We gaan het zien.

Even terug naar het verleden, want wat er gisteren en eergisteren gebeurde was ook best interessant. Het was warm en vooral in het oosten des lands lijkt men thuis te blijven. Waarom ik dat denk ik te weten? Het waterverbruik is namelijk buitenproportioneel hoog sinds een paar dagen, waardoor de waterdruk zelfs afneemt en het waterbedrijf oproept het verbruik terug te dringen. Mensen vulden namelijk massaal zwembadjes en sproeiden hun nu alweer te gele gazonnetje. En dat terwijl er al een watertekort dreigt. Dat men nu het zwembadje vult, kan ik begrijpen. Lekker poedelen in eigen tuin is best lekker soms. En iedereen moet natuurlijk volop gebruik maken van hun aankoop. Er was, toen het zicht op een fijne vakantie nog nul was, een enorme run op plastic zwembadjes. Zonde om dat ding dan uiteindelijk lek te laten worden in de schuur of garage.

Maar het sproeien van een gazon met drinkwater is bijna misdadig. Sowieso, maar zeker als het droog is. Wat zonde! Wat kan jou het schelen dat je gazon een beetje geel ziet. Ik heb geen gazon, maar ik zou me er echt niet druk om maken. Af en toe met de maaier er overheen en klaar. Bovendien: we moeten de hele zomer nog doen met een watertekort, waarschijnlijk. En als iedereen thuis blijft, of in eigen land op vakantie gaat, zal de vraag naar drinkwater groot blijven. Het land is voller dan tijdens een normale zomer. De weersvooruitzichten zeggen nu dat het wat natter wordt volgende week, maar ik moet het nog zien. Als het niet zo is, hoop ik veel gele gazonnetjes te zien. Een teken van verstandig waterverbruik.

Maar nu is het nog even Pinksteren. We kunnen doen wat Annie schreef.

Op een mooie Pinksterdag

Samen in de zon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s