Coronacolumn #82: Foutje!

Wat een goed protest gisteren, tegen het aanhoudende racisme van de Amerikaanse politie. Maar de manier waarop in deze tijd. Waarom?

Het stond zo vol mensen op de Dam dat afstand houden absoluut niet tot de mogelijkheden behoorde. Het doel van de demonstratie is natuurlijk volkomen terecht. Er moet iets gedaan worden tegen het Middeleeuwse beleid van de Amerikaanse politie jegens de zwarte bevolking. Eigenlijk had de gemeente de demonstratie op voorhand moeten verbieden, gezien al het contact dat we hebben moeten laten vanwege corona. Burgemeester Halsema zei ze dat de grootte van de demonstratie wel overdonderde. Ze had slechts twee- tot driehonderd mensen verwacht. Het werden er duizenden. Dit is misschien een voorbeeld van beste stuurlui die aan wal staan, maar het is volgens mij vrij naïef om te denken dat er op een demonstratie met zo’n levensgroot onderwerp als deze, zo weinig mensen af zouden komen. Toen het kwaad eenmaal geschied was, was ingrijpen van de politie geen optie meer, volgens de burgemeester, omdat het dan met harde hand zou moeten gebeuren. Ze wil mensen het recht tot demonstreren niet ontnemen. Daarnaast zei ze ook dat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor de komst naar de demonstratie.

Het is allemaal om verdrietig van te worden. Een Twitteraar noemde het een dikke middelvinger naar iedereen in de zorg. Maar dat is het niet alleen. Iedere ondernemer die de afgelopen tijd dicht is gebleven en ook bij de opening van de horeca gisteren extreem voorzichtig is geweest voor het welzijn van de bevolking snapt vast niets van wat er gisteravond gebeurde. Ik zou me ontzettend in de genaaid genomen voelen door de gemeente Amsterdam. Ze neemt gewoon het beleid niet serieus en dat is een zeer kwalijke zaak. En dit is natuurlijk niet alleen de schuld van Halsema of haar politieke kleur, maar van de gehele Amsterdamse gemeenteraad.

Natuurlijk heeft burgemeester Halsema wel een beetje gelijk dat het de verantwoordelijkheid van de mensen is dat ze gaan protesteren, maar je kunt in deze tijd toch niet gaan uittesten hoe braaf je volk is? Dat is vragen om problemen en veroorzaakt in dit geval een hele andere boosheid. Er had op een andere manier gedemonstreerd moeten worden. Online. Zoals heel veel online gebeurt de laatste tijd. Of er had later demonstreren moeten worden, als het veiliger is.

Dit verhaal overheerste, maar natuurlijk was er ook ander nieuws. Bijvoorbeeld dat het best gezellig was op de terrassen en dat het ook wel goed ging met het afstand houden. Dat het ‘lange wachten eindelijk beloond’ werd vind ik wat overdreven. Drie maandjes is natuurlijk niet vreselijk lang. Maar wat positiviteit na maanden een toch wat bedrukte sfeer te hebben gevoeld, is fijn. Ik zal niet zeuren.

Ik hoop alleen dat een pijnlijk foutje als de demonstratie gisteren niet gaat zorgen voor laksheid onder zowel klant als horeca. Ik zou er nog begrip voor kunnen opbrengen ook…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s