Coronacolumn #83: Doemdenken

Veel mensen die hun zomervakantie in een ver land vroegtijdig boeken – zo rond januari – zullen die vakantie uit voorzorg wel geannuleerd hebben. Ik zou dat wel gedaan hebben in ieder geval. Veel te riskant. Toch blijkt nu dat het te voorbarig was.

De regering zegt dat er vanaf 15 juni weer bijna overal in Europa op vakantie kan worden gegaan. Ik dacht eerlijk gezegd dat iedereen ‘noodgedwongen’ in Nederland op vakantie zou moeten dit jaar. Voor zover je dit noodgedwongen kan noemen natuurlijk. Vakantie blijft een luxe en of je dat nou dichtbij of ver weg viert, is in principe natuurlijk een bijzaak. 

Maar ben ik een doemdenker omdat ik dacht dat we veel langer niet zouden kunnen reizen? Volgens mij niet. Ik hoop althans dat dit nieuws voor veel meer mensen als een grote verrassing komt. Toch ga ik nu wel even doemdenken, want er komt, naar men verwacht, sowieso weer een piek. De vraag is alleen wanneer. Wat als het deze zomer mis gaat en half Nederland dus niet in het land is? Terughalen met speciale ziekenvluchten of die mensen juist laten waar ze zijn? Het lijkt mij überhaupt niet prettig om corona te hebben, laat staan als ik ermee in een buitenlands ziekenhuis lig.

Aan de andere kant moeten we er wellicht nog even van genieten. Misschien kan vakantie vieren volgend jaar niet meer voor veel mensen, omdat we dan in een crisis zitten. Het Centraal Planbureau vreest met grote vreze voor onze Europese valuta. De euro. Die is vatbaar voor het coronavirus. Niet dat je besmet raakt als je de eurobriefjes vastpakt, maar het betaalmiddel wordt minder stabiel, doordat Europese landen grote schulden maken omdat ze bijvoorbeeld steunpakketten uitdelen.

In Nederland is dat geen enorme ramp omdat we veel reserves hebben, zegt men. Waar deze reserves ineens vandaan komen is voor mij een raadsel, want er kon weinig steun voor de gedupeerden van de Groningse gasbevingen af. Voor onstabielere economieën kan het wel een ramp betekenen. Ze moeten straks geld lenen om het hoofd boven water te houden, maar dat lenen wordt steeds prijziger als de economie krimpt. Zo wordt dat ook een bedreiging voor ons, want als één euroland failliet gaat, valt de euro om. Eng verhaal. Het lijkt op de eurocrisis van 2008, toen Griekenland door andere landen is gered van de financiële ondergang. Nu zou het probleem groter kunnen worden, omdat er veel meer landen in zwaar weer zitten. Die landen hebben ook nog eens grotere economieën dan Griekenland. Daarnaast is de politieke situatie ook totaal anders dan in 2008.

Je zou er depressief van worden. Laten we maar gewoon afwachten, het valt vast mee. Hoop ik. Nu het virus even is gekalmeerd, moet de EU zich hier hoe dan ook flink mee bezig houden. En een poging doen om beter samen te werken dan ze nu doen. Met dat doel is die hele EU in den beginne toch opgericht?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s