Coronacolumn #84: Nadruk

Ik dacht dat er helemaal met persconferenties zou worden gestopt. In ieder geval met die vanuit het crisiscentrum. Deze plek is te herkennen aan de opstelling Rutte, Irma Sluis en een andere minister die voor een wandje staan met daarop de tekst Samen krijgen we corona onder controle.

Er is ook al uitgebreid afscheid genomen van Irma Sluis. Televisieprogramma’s wijdden een deel van hun zendtijd aan het afscheid van dit fenomeen. Het Kabinet wilde even geen persconferenties meer, omdat ze van de crisissfeer van de afgelopen maanden af willen. Maar gisteren was er toch weer eentje en precies zoals we die gewend waren. Met tekstmuurtje, Irma, de minister-president en deze keer minister Hugo de Jonge. Verbazingwekkend.

De aanleiding voor de persconferentie was ook niet echt groot volgens mij. Het was eerder deze week al bekend dat er vanaf 15 juni weer naar veel Europese landen mag worden gereisd, omdat de regering het reisadvies verandert van oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar geel (je kunt er wel heen, maar oppassen, want er zijn veiligheidsrisico’s). Het advies kan overigens zo worden teruggedraaid als corona weer ergens de kop op steekt. Dan moet men bij thuiskomst dus twee weken in quarantaine. Dat is het Nederlandse beleid, horend bij code oranje.

Het was kortom een uitgebreide bevestiging van wat we al wisten, maar met iets meer details. Veel interessanter was wat er daarna gebeurde. De aanwezige journalisten vroegen de ministers naar hun kijk op de demonstraties #blacklivesmatter van de afgelopen dagen.

Rutte zei geschrokken te zijn van de vele mensen op de Dam. Demonstreren is een grondrecht en hij wil het ook absoluut niet gaan verbieden, maar is volgens hem in deze tijd alleen acceptabel als men zich aan de anderhalve meter afstand kan houden. Hij gaf ook te kennen dat hij de beelden van de vermoorde zwarte man in Amerika vreselijk vond. Ook in Nederland hebben allochtonen nog met veel met discriminatie te maken en dus vond hij het terecht dat mensen demonstreerden.

Maar Minister de Jonge kwam met een verklaring die in mijn ogen veel krachtiger en doordachter was. Hij nam het op voor demonstranten die weg zijn gegaan toen ze zagen dat het te druk was op de Dam. Dat zijn dus mensen die wel wilden demonsteren, maar zich ook aan de afstandsregels wilden houden. Hij verwachtte dat deze mensen teleurgesteld moeten zijn geweest over het feit dat het constant gaat over die anderhalve meter en minder over de reden van de demonstratie. Hij voegde eraan toe dat er over die afstand geen discussie meer zou moeten zijn. Dat moeten we gewoon naleven.

Inderdaad, zo is het wel. Hij zei ook dat het in Groningen en Den Haag wel lukte. Zo legde hij de nadruk op het onderwerp van de demonstratie, die ongelofelijk belangrijk is en onderbelicht dreigt te raken. Zo werd het toch een waardevolle persconferentie. Misschien wel één van de indrukwekkendste tijdens deze coronaperiode.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s