Coronacolumn #86: Zinloos

Mocht u denken dat onze regering ons zo langzamerhand aan het hersenspoelen is met alle coronaregels, dan heb ik een boodschap voor u: het kan nog erger.

U mag blij zijn dat uw huis niet in Amerika staat. Door uiterst verstandige uitspraken van de president over het gebruik van bleekmiddel tegen corona, heeft een derde van de mensen dit ook daadwerkelijk geprobeerd, wees een enquêteonderzoek uit. Mensen experimenteerden ermee door het goedje te inhaleren of in te nemen bijvoorbeeld. Ook ontsmetten mensen hun groente ermee, smeerden ze hun huid ermee in en gorgelden ze een paar minuutjes met chloor of zeepwater.

In Nederland gaat het hoe dan ook goed. Het aantal mensen met corona op de intensive care is onder de honderd gezakt. Hoera! Reden voor veel meer versoepeling? Nog meer dan nu? Dat is een gevaarlijke vraag. Een groep mensen wil dit graag, maar er is teveel onzeker. We zijn natuurlijk super voorzichtig geweest de afgelopen tijd en weten daarom dus eigenlijk niet hoe het virus zich gedraagt als we ineens alles weer gaan doen, ondanks dat het besmettingsgetal dus laag is. Zou het getal snel weer oplopen?

Oh ja. Je verwacht het niet, maar het RIVM doet ook nog onderzoek naar andere dingen. Gisteren bracht men een wat mij betreft opvallende studie naar buiten. Er is teveel lawaai in Nederland. Honderdduizenden mensen leven in het kabaal van windturbines, autosnelwegen of luchthavens. Dat schijnt slechter voor de gezondheid te zijn dan gedacht. Ik kan me hier wel iets bij voorstellen. Ik woon aan een waterweg en erger mij ook met regelmaat aan geluiden van de scheepvaart. Schepen die ’s nachts aanleggen en de hele nacht de motor laten draaien, houden mij bijvoorbeeld uit mijn slaap, zo af en toe.

Volgens het RIVM moet het wettelijk toegestane geluidsniveau omlaag. Door slecht slapen en stress als gevolg van hinderend geluid neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. Er is sinds corona veel minder hinderend geluid buiten. Kunnen we dat niet een beetje zo houden? Deze informatie zal, net als bovenstaand verhaal over het gebruik van ontsmettingsmiddelen in Amerika, verkregen zijn via een enquête. Ik hoop het RIVM dit wel betrouwbaarder doet dan die Amerikanen. Het ontsmettingsonderzoek bijvoorbeeld, is uitgevoerd onder slechts vijfhonderdtwee Amerikanen. Terwijl er miljoenen Amerikanen zijn. Doe het onderzoek dan gewoon niet. Op deze manier is de uitkomst van het onderzoek net zo onbetrouwbaar als Trump dat is, wanneer hij weer eens beweert dat iets ‘fake news’ is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s