Coronacolumn #88: Kist

Het is toch wel geestig om te zien hoe krampachtig deze regering ons weer in het vliegtuig wil hebben. Zou dat vanwege de staatssteun voor KLM zijn? Blijkbaar moet er hoe dan ook gevlogen worden.

Het RIVM kwam met een onduidelijk verhaal naar buiten. Vliegen kan weer zoals het altijd ging. Met veel mensen opgepropt in een vliegtuig is relatief veilig, omdat de luchtcirculatie in zo’n kist veel beter zou zijn dan in iedere andere ruimte met veel mensen (theaters, restaurants, dat soort plekken). Daarnaast is het bij andere infectieziekten nog nooit gebeurd dat één persoon een heel vliegtuig besmette. Dus dat zal nu vast hetzelfde zijn, gaan ze vanuit.

Oké, ik wil nog wel begrijpen dat er in een muf restaurant een groter besmettingsgevaar is dan in een modern vliegtuig. En dat ook de airco van het theater niet zo goed is als die van de Jumbo Jet. Maar dan snap ik nog steeds één ding niet: het buitengebeuren.

Er wordt ons daar nog erg weinig vrijheid gegund. Waarom moeten we in winkelstraten krampachtig om elkaar heen bewegen en mogen we in delen van binnensteden niet meer fietsen, terwijl je buiten de beste ventilatie van de wereld tot je beschikking hebt? De wind, die de afgelopen dagen ook nog flink aanwezig was. Daar kan geen airco, luchtcirculatiesysteem of om mijn part afzuigkap tegenop toch?

Waarom legt het Kabinet de winkeliers, cafés en theaters allemaal regeltjes op, terwijl de luchtvaartmaatschappijen de veiligheid ‘zelf moeten waarborgen’? Zijn zij weldenkend en de rest van Nederland niet? Gek signaal geven ze af. Ze gaan er ook vanuit dat mensen niet gaan vliegen als ze snotterig zijn en hier eerlijk met de luchtvaartmaatschappij over communiceren. Hahaha! Mijn vertrouwen in de mensheid zal erg laag zijn, maar gelooft u dat de gretige vlieger hier eerlijk voor uitkomt?

Maar goed, ik geef het de tijd. Ik ben geen expert en misschien heb ik volledig ongelijk als de lucht in het vliegtuig de meest zuivere lucht blijkt te zijn die je je maar kunt voorstellen. Het RIVM heeft immers vaker gelijk gehad. Ik blijf dan ook voorstander van de lockdown. Volgende week weten we meer. Dan zouden de eerste Dam-besmettingen kunnen optreden. En als dat uitblijft? Dan ben ik teleurgesteld in het RIVM, zeker als ons buiten dan nog steeds niet meer vrijheid wordt gegund.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s