Coronacolumn #90: Wet

De regering wil nu dan toch echte regels gaan opstellen voor het veilig reizen met het vliegtuig. Hè, hè. Eindelijk wordt er niet gedaan alsof deze branche superieur is aan de rest van de mensen die zich aan regels moet houden.

Ook wil de regeringen de noodverordeningen, de regels die de afgelopen maanden in al die verschillende persconferenties zijn afgekondigd, vastleggen en er een Wet Tijdelijke Maatregelen van maken. Bij noodverordeningen is het gebruikelijk dat de burgers er niets over te zeggen hebben. Ze kunnen dus niet naar de rechter stappen en hebben vooraf geen inspraak via de gemeenteraad of Tweede Kamer. Dat vindt het Kabinet een ‘ongewenste situatie’. Als de regels zijn vastgelegd in een wet, kunnen de bovenstaande dingen allemaal wel. Dit lijkt mij heel verstandig, dat komt de democratie ten goede en zo kunnen mensen die ontevreden zijn over de gang van zaken hun beklag doen zoals ze dat zelf willen. Maar ik betwijfel of de gemiddelde ontevreden Facebooker echt uit z’n luie stoel komt om iets aan te vechten.

Uiteraard is er kritiek. En niet zo’n beetje ook. Critici – bestaande uit allerhande hoge piefen – vinden dat de wet veel te ver gaat. Het zou volgens een advocatenclub bijvoorbeeld inbreuk kunnen maken op de rechten van burgers. Vooral ook omdat de wet verlengd kan worden, als de regering dit noodzakelijk acht. De wet wordt tijdelijk genoemd, maar is in feite voor onbepaalde tijd. Dat is te lang voor regels die in strijd zijn met burgerrechten, vinden zij.

Een hoogleraar uit Groningen prijst het voornemen om deze wet te gaan vastleggen, maar zet ook zijn vraagtekens. Hij vindt het bijvoorbeeld gek dat er straks wettelijk vastgelegd gaat worden dat men bezoek uit zorginstellingen moet weren. Hij stelt voor om de wet eerst een maand te laten gelden.

Er zijn nog meer mensen ontevreden. Burgemeesters en raadsleden. Volgens hen houdt de wet niet genoeg rekening met lokale verschillen. Minister De Jonge wil de wet per 1 juli laten gelden, maar kenners hebben er een hard hoofd in dat dit gaat lukken. De Raad van State wacht ondertussen met smart op de wetstekst die minister De Jonge moet afleveren. Zij moeten het Kabinet vervolgens adviseren.

Wat hieruit op te maken is, is dat alle tijdelijke afspraken van nu straks dus een verplichting gaan worden. Dat is natuurlijk gek, omdat er nogal een verdeeldheid is wat betreft de regels. En waarom moet dit zo snel? We zijn net een beetje uit de eerste crisisperiode. Er mag toch wel iets beter over nagedacht worden? Sterker nog: dat moet. Net of Thorbecke de grondwet in een dagje geschreven heeft. Als je daaraan tornt, moet je dat goed doordacht doen, volgens mij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s