Coronacolumn #91: Biomassa

Door de coronacrisis zijn andere problemen een tijd in de vergetelheid geraakt. Nu de crisissituatie wat minder is geworden, heeft de regering tijd om er weer over te discussiëren. Een belangrijk punt: natuurlijk, het klimaat!

Toen de crisis net uitbrak, danste en sprong ik. Niet omdat ik blij was met de situatie, maar omdat het klimaat de kans kreeg weer een beetje bij te trekken. Vooral in Italië schijnt de natuur zich de afgelopen maanden in rap tempo hersteld te hebben, na jarenlange vervuiling. Maar het is alweer klaar. In Parijs is de uitstoot van stikstof voor tachtig procent op het niveau van voor de coronacrisis.

De regering blijft ondertussen alles doen om de klimaatdoelen te halen. Dat houdt in dat we in 2030 negenenveertig procent minder CO2 uitstoot moeten hebben ten opzichte van het jaar 1990. Dit doen ze door subsidies te geven voor het bouwen van nieuwe biomassacentrales. Maar biomassacentrales blijken, na uitvoerig onderzoek van vorig jaar, veel vervuilender te zijn dan we dachten. Veel viezer dan bijvoorbeeld steenkoolcentrales. Ik wist overigens niet eens hoe biomassacentrales werken. Wat wordt er precies verbrand? Ik heb het ooit wel gehad bij aardrijkskunde, maar dat is zo’n vak waar je later niets meer mee doet, dus na het examen ben ik zo vrij geweest het allemaal te vergeten.

Mijn beste vriend Google vertelde me dat je eigenlijk gewoon de compostbak in de fik zet. Men verbrandt organische materialen als gft-afval, hout of zelfs plantaardige olie. Het grote voordeel hiervan is dat het nooit opraakt en dus duurzaam is.

De kritiek die andere partijen nu uiten, gaat vooral over het feit dat er buitenlands boshout wordt verband in de centrales, in plaats van waardeloze pallets. Samen met de al genoemde vervuiling zou het dus geen winst opleveren voor het klimaat. Minister Wiebes wil toch nog niet stoppen met het geven van subsidie. Hij wil voorkomen dat ze ‘op een woensdagmiddag een belangrijk deel van het Klimaatakkoord door de plee spoelen’ en zegt dat ze er nog niet over uitgedacht zijn. Hij zegt wel te denken dat we dit, door de ontdekkingen over de slechtheid van biomassa, niet lang gaan volhouden, maar dat het een tussenstation is. Tijdens de energietransitie zitten we er aan vast.

Wat is het toch jammer dat we zo slecht zijn in het verzinnen van oplossingen wat dit betreft. Nee, het enige wat het klimaat weer een beetje beter kan later worden is, hoe cru ook, een tweede coronagolf. Ik ga er overigens niet op zitten hopen hoor, dat niet. Ik hoop op een milieuwonder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s