Coronacolumn #92: Gelijk

Corona maakt rare dingen in mensen los. De meest bizarre uitspraken komen op internet voorbij. Maar vandaag trof ik iemand die iets belachelijks zei zonder tussenkomst van een computer. Gewoon, pratend, van mens tot mens.

Ik was in een winkel waar het nogal druk was bij de kassa. Er stond een rij, maar iedereen hield keurig afstand. Overigens wel mokkend, die verandering doet nog veel met mensen blijkbaar. Het was allemaal nergens voor nodig en het was maar een moeilijk gedoe, vond men. Eén man sprong mij extra in het oog. Hij stond wat onderuitgezakt en praatte in dialect. Gronings. Oh nee, dat is tegenwoordig een taal. Het behoort tot het Nedersaksisch en dat is 2018 uitgeroepen tot erkende taal. Hoe dan ook: de man sprak het uitmuntend.

Maar wat hij zei in die taal was verontrustend. Ik schrok er zelfs van. Hij begon een praatje met een mevrouw die ook in de rij stond. Ik zal het gesprek vertalen in deze column, anders kunt u er waarschijnlijk geen touw aan vastknopen.

“Het is toch een belachelijke toestand! Wij moeten hier afstand houden en demonstreren met z’n allen mag wel!” De mevrouw tegen wie hij sprak, knikte wat. Ik zag dat ze er niet zo’n zin in had. Wat hij tot dan toe zei, mag hij vinden. Maar daarna ging hij wat mij betreft te ver. Hij zei: “Ach, die demonstratie! Als je zwart om de kop bent, kun je alles maken!” Ik fronste mijn wenkbrauwen. Dat gebeurde niet alleen bij mij, maar bij meerdere mensen in de rij. Het was een meer dan foute opmerking. Gelukkig zei de vrouw, tegen wie hij het woord richtte, er wat van. Ze zei dat ze het totaal niet met hem eens was en het een rare opmerking vond. Ze vond dat mensen elkaar gewoon in hun waarde moeten laten.

Heel dapper, want voor hetzelfde geldt kun je een klap voor je kanis krijgen. Tot mijn verbazing ging de man erin mee. Hij zei dat hij het eigenlijk wel met haar eens was. Verder ingrijpen door anderen was dus niet nodig. Ik vraag me af of ik dat gedurfd zou hebben overigens.

Het is een bekend probleem dat ik signaleerde, die middag in dat winkeltje. Sommige (lees: te veel) blanke mensen vinden dat zwarte mensen voorrang krijgen, omdat ze ‘zielig’ zijn. Ze zouden een gevaar zijn voor onze maatschappij en alle macht overnemen, kortom: dit is hetzelfde riedeltje als altijd. Wat die mensen vergeten is dat allochtone mensen in de minderheid zijn en dus helemaal niet alles ‘over kunnen nemen’. Ik raad iedereen aan, ook mensen die deze onzin niet geloven, het boekje Waarom is de burger boos? van Maarten van Rossem te lezen. Hij gaat in dit boekje over populisme ook in op deze kwestie. Wat mij betreft één van de grootste problemen in de strijd tegen gelijkwaardigheid in Nederland. Want het gaat niet om voorrang krijgen, maar om gelijk zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s