Coronacolumn #93: Kap

Het vliegen gaat de komende tijd lekker benauwd worden. Mondkapjes worden verplicht in het vliegtuig. Mij niet gezien!

Zeker ook omdat de mondkapjes niet alleen tijdens het vliegen verplicht zijn, maar al tijdens het inchecken op Schiphol moet je zo’n ding dragen. Sterker nog: je komt Schiphol helemaal niet in als je geen mondkapje draagt. Het is een meer dan logisch besluit, maar je moet er toch niet aan denken? Voor je lol (want de meeste vliegers gaan op vakantie) zo’n ding dragen. Een vorm van zelfkastijding pur sang. Je kunt niet eten en drinken, je bent slecht verstaanbaar, die touwtjes gaan schrijnen achter je oren en je gaat plaatselijk enorm zweten. Je kan je mondkapje na een paar uur waarschijnlijk uitwringen. Daarnaast is het helemaal niet zeker dat ze werken.

Maar het is wel nodig. Ook bij doodgewone ritjes in de trein zijn die dingen verplicht. Daarom ben ik er toch aan gaan geloven en heb er deze week eentje – je kunt nooit weten –  gekocht. Ja, gekocht. Want voor niets gaan de zon op tenslotte. Veel kleine ondernemers verkopen de kapjes en die hebben het al zwaar. Ik steun ze graag.

Ik had ook naar ons treinstation kunnen gaan. Daar staan ze die virusweerders van stof gratis weg te geven. Een leuke slogan erbij ook nog, dus die dingen raken ze wel kwijt. Al is het maar als hebbedingetje ter herinnering aan een tijd die we hopelijk nooit meer mee gaan maken. Maar het is wel een vreemde zaak. De veiligheidsregio stimuleert het, de regionale televisie maakt er leuke programmaonderdelen over waarin ze mensen interviewen die dolgelukkig zijn met het kapje. Maar ondertussen lopen winkeliers, waarvan de mondkapjes voor sommigen de enige manier is om nog enigszins omzet te draaien, heel veel geld mis.

Ze krijgen natuurlijk wel een beetje steun van de overheid, maar waarom worden ze door een gemeente niet gesteund? Zo is het voor de winkeliers op den duur ondoenlijk om hun zaak, waar de gemeente natuurlijk van profiteert, draaiende te houden. Dat de beschermingsmiddelen gratis worden uitgedeeld bij bijvoorbeeld het Leger des Heils, snap ik volledig. Maar een gewone burger kan er toch wel gewoon voor betalen?

En het winkeltje waar ik was, had ook een heel uitgebreid assortiment. Allerlei ludieke printjes, waaronder onze regionale vlag. Die hebben ze op het station niet. Veel meer keus voor een beetje geld. En het belangrijkste: je steunt ze ermee. Dat is toch een fijn idee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s